Liderii PSD s-au întâlnit marți, în Biroul Permanent Național și în CEx, pentru a decide direcția în care vor merge după condamnarea lui Liviu Dragnea. Paul Stănescu a fost numit președinte executiv.

23:22 Marcel Ciolacu e convins că mâine va fi ales președinte al Camerei Deputaților, deși PSD nu mai are majoritate și nici nu s-a înțeles cu Pro România pentru susținerea sa. 

PNL, USR și PMP o susțin pe Raluca Turcan.

22:56 Ana Birchall a fost propusă pentru Ministerul Justiției și Natalia Intotero la Românii de pretutindeni, de unde a demisionat recent pentru a ajunge în PE, dar nu e pe locurile eligibile.

22:44 Fostul ministru de Externe Titus Corlățean a fost întrebat la Antena 3 dacă va fi numit vicepremier. El a zis că nu face parte din CEx și nu cunoaște decizia din Comitetul Executiv, care are loc la această oră. Potrivit surselor Antena 3, Corlățean a fost votat deja în CEx.

20:30 La cererea primarilor de sector, Gabriela Firea revine la șefia PSD București, în calitate de președinte interimar.

19:00 Dovadă că PSD vrea doar să vopsească gardul, e faptul că Senatul a amânat din nou discutarea cererii DNA de ridicare a imunității lui Călin Popescu-Tăriceanu.

La propunerea PSD, Biroul permanent al Senatului a acordat un nou termen de două săptămâni Comisiei juridice pentru întocmirea unui raport. 

„PSD a propus 2 săptămâni în care Comisia juridică să depună un punct de vedere la Biroul permanent, pentru ca cererea DNA să ajungă în plen”, a afirmat miercuri vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu.

18:45 Codrin Ștefănescu nu mai este secretar general al PSD, iar Lia Olguța Vailescu a anunțat că a fost purtător de cuvânt al partidului doar pe perioada campaniei pentru europarlamentare. 

18:30 Cătălin Rădulescu, zis "Mitralieră", ar putea fi exclus din partid. 

18:06 Întrebată de declarația "Justiția ne-a omorât", Viorica Dăncilă a explicat: "Mulți consideră, și eu consider, că au fost foarte multe discuții legate de justiție. Au fost foarte multee realizări ale Guvernului, s-a realizat 73% din programul de guvernare, dar întotdeauna atenția, întotdeauna discuțiile au fost despre justiție. Și cred că acest lucru a nemulțumit mare parte a electoratului. De aceea, cred că trebuie să vorbim mai mult despre program de guvernare, despre ceea ce ne-am propus și să nu ținem în atenție un singur subiect, așa cum s-a procedat în ultima perioadă".

17:25 Întrebată dacă nu ar trebui să demisioneze după vot, ea a spus ca mai mulți colegi din BPN, CEx, Parlament și Guvern i-au spus să nu cedeze. Dăncilă a făcut o comparație cu situația din 2016, când PNL a obținut un rezultat slab la parlamentare, dar președintele Klaus Iohannis nu a demisionat și nici nu trebuia să demisioneze.

Totodată, Viorica Dăncilă a declarat că marți se discută la Bruxelles despre candidații la șefia principalelor instituții europene, "iar noi în loc să participăm la astfel de discuții, noi ducem lupta internă la cote maxime".

Premierul a uitat că România e reprezentată de președintele Klaus Iohannis la Consiliul European informal unde se discute aceste funcții.

17: 16 Viorica Dăncilă a anunțat că Paul Stănescu va fi președinte executiv al PSD.

14: 11 Marian Oprișan: Avem un altfel de PSD, avem un PSD preocupat de problemele reale ale românilor.Intrebata daca ea nu ar trebui sa demisioneze dupa vot, ea a spus ca mai multi colegi din BPN CEx, parlamnet si guvern i-au spus sa nu cedezecine va fi susțin pentru ce, pe, iar noi în loc psă parti la astfel de discuții noi sp ducem lupta internă la cote maxime,

"Discuția pe justiție în PSD a încetat", "justiția trebuie să fie independentă", cei care fură de la comunitate trebuie să fie condamnați, dar pe bază de probe, nu de denunțuri. 

13:00 Paul Stănescu, președintele PSD Olt, e mulțumit de rezultatul din județ, nu și de cel de la nivel național: "Votul național, însă, a fost un semnal de alarmă pe care trebuie să-l luăm foarte atent în seamă și să ne concentrăm pe un management serios în dezbaterea tuturor temelor naționale. Avem însă puterea de a reveni în topul preferințelor electoratului, pentru că PSD este un partid puternic".

12:31 Gabriela Firea: "Am discutat cu doamna Viorica Dăncilă și aseară, și azi-dimineață și am stabilit să avem astăzi o întâlnire, după ședința BPN și înaintea CEx-ului. Vom aprofunda problemele grave cu care se confruntă Bucureștiul, Primăria Capitalei, așa cum am semnalat de nenumărate ori".

Firea a mai spus că vrea un nou mandat de primar general, dar nici gând să vrea să candideze la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

Întrebată cum a privit condamnarea lui Liviu Dragnea, Firea a spus că nu s-a bucurat, chiar dacă a "pătimit" din cauza lui și chiar s-a îmbolnăvit.

Ea susține că a fost sunată de colegi care au rugat-o să-și asume președinția partidului, dar ea nu vrea, fiind "un om de echipă". Firea a mai spus că-l sprijină pe Paul Stănescu pentru preluarea funcției de președinte interimar. 

12:17 Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat marți, pentru G4Media.ro,  că mai mulți pesediști l-au contactat deja pentru a-i cere să se întoarcă în partid, dar susține că i-a refuzat catgoric. Precizările vin în contextul în care au apărut speculații că Victor Ponta negociază cu PSD funcția de președinte al Camerei Deputaților și că ar fi interesat să revină în partid și să preia conducerea.

12:00  Cosmin Necula, președintele organizației municipale PSD Bacău și primar al orașului Bacău, a cerut demisia Guvernului, în urma pierderii alegerilor europarlamentare de către social-democrați.

"Am convingerea că România trebuie să aibă o opoziție de stânga puternică. Însă, într-o opoziție de stânga veritabilă nu își mai pot găsi locul Oprișani, Ștefănești și Bădălăi! Rezumând, doamna Dăncilă, vă rog să vă dați demisia! Doamnelor și domnilor miniștri, vă rog să vă dați demisiile! Astăzi, românii spun că PSD trebuie să fie în opoziție", a scris Cosmin Necula.

11:28 Marian Oprișan: "Mandatul PSD primit în 2016 ține patru ani, indiferent de alegerile europarlamentare sau prezidențiale. Ca să ne înțelegem foarte clar, nu am pierdut eu alagerile la Focșani și nici în județul Vrancea, le-a pierdut PSD-ului lui Dragnea. Alegerile în România au fost pierdute pe acțiunile lui Liviu Dragnea".

El a mai spus că PSD fără Dragnea "arată mai frumos".


11:20 Victor Negrescu: "Eu cred că trebuie să pornim o reconstrucție a Partidului Social-Democrat, o reconstrucție în ceea ce înseamnă inclusiv identitatea noastră. Trebuie să revenim la valorile și principiile social-democrate, să ne reconectăm cu partenerii noștri europeni, să ieșim, poate, din izolarea în care am fost în ultima perioadă".

11:15 Robert Negoiță: "S-a greșit grav. ... PSD ar trebui să facă un pas în spate și să cedeze guvernarea, pentru că nu poți guverna cu 23%".

11:10 Dumitru Buzatu: "Ar trebui să mergem către alegeri anticipate în cel mai rapid mod posibil. Cei care contestă guvernarea PSD nu vor să-și asume calitatea de guvernanți". Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a spus că așa ceva este imposibil.

Întrebat dacă la reuniunea de luni noaptea de la hotelul său, a fost propus Marian Oprișan la șefia partidului, el a negat.

11:00 Codrin Ștefănescu: Liderul nostru e în pușcărie.

10:57 Întrebată înainte de ședința Biroului Permanent Național dacă este posibil să fie organizate alegeri anticipate, Viorica Dăncilă a spus: "Nu, nu este o variantă".

+++

Duminică seară, Liviu Dragnea spunea că speră că va participa la ședința CEx în care se va stabili candidatul la alegerile prezidențiale.

"În legătură cu anunțul privind candidatul la prezidențiale. N-am spus niciodată că o să candidez la funcția de președinte. Mi-au cerut-o mulți oameni, cu miile, zeci de mii și mulți colegi, dar ceea ce vreau să spun cu totul întâmplător, la mine termenele (la instanță - n.r.) sunt programate înainte de evenimente politice. PSD foarte curând trebuie să își desemneze un potențial candidat. Am înțeles că ALDE îl susține pe Tăriceanu și trebuie să se facă analiza care dintre cei doi potențiali candidați de la PSD și ALDE au cele mai mari șanse să scape România de acest om care este la Cotroceni. Din partea PSD nu hotărăsc eu, sper să particip la ședința CEx unde se decide. Cred că analiza trebuie făcută între Gabriela Firea și Călin Popescu Tăriceanu. Nu știu dacă Gabi mai vrea după situația prin care a trecut", a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat de greșelile sale, Dragnea a spus că nu trebuia să accepte să fie liderul partidului în 2015.

Este prima ședință a conducerii PSD din 2015 la care Liviu Dragnea, care conducea cu mână de fier aceste reuniuni, nu participă, el fiind încarcerat la penitenciarul Rahova.