Liviu Dragnea discută marţi dimineaţa cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, întâlnirea având loc în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor din Parlament.

UPDATE3 Întrebat dacă au discutat şi despre justiţie, Dragnea a replicat: "Nu a fost pe agenda de discuţii. Şi dacă ar fi deschis acest subiect eu aş fi refuzat să discut".

Liderul Camerei a spus că dezvoltarea componentei economice a parteneriatului strategic a fost principala temă a discuţiilor:

"Am discutat despre dezvoltarea componentei economice a parteneriatului strategic, că eu sunt în continuare nemulţumit de faptul că în cadrul acestui parteneriat strategic cu SUA foarte important pentru România, vital pentru România, este dezvoltată în ultimul an foarte bine componenta militară şi de securitate naţională, ceea ce este foarte bine pentru noi, dar este foarte puţin dezvoltată componenta economică. Din păcate, în cadrul acestui parteneriat, România n-a câştigat din punct de vedere economic atât cât ar fi putut să câştige. Sunt alte ţări care au câştigat mai mult - componenta investiţională din partea unor companii americane. Asta a fost principala temă de discuţie".

 

UPDATE 2 Camera Deputaților a emis un comunicat de presă în care arată că întâlnirea a avut loc pentru a discuta despre aprofundarea parteneriatului strategic. În comunicat nu se precizează nimic despre discuții legate de Justiția din România.

„Întâlnirea a avut loc pe fondul unei dinamici pozitive a relațiilor bilaterale, în domeniile politico-militar și de securitate, România fiind prima țară membră NATO care a alocat 2% din PIB pentru apărare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul politicii externe şi de securitate a României. Ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Europa, continuând, în acelaşi timp, să fie un generator de securitate şi stabilitate, în special în regiunea noastră”.

Amintim că și premierul Viorica Dăncilă a avut o întâlnire cu ambasadorul Hans Klemm, iar în comunicat emis nu s-a făcut referire la dicuțiile despre Justiție. Ulterior, Dăncilă a negat că ar fi discutat cu Klemm despre Justiție, fiind, însă, contrazisă chiar de către ambasadorul SUA.

UPDATE 1 Întrevederea a durat circa o oră.

***

Ambasadorul SUA la Bucureşti a ajuns marţi dimineaţa în Parlament, acolo unde are o întâlnire cu Liviu Dragnea, scrie Mediafax.

Discuţiile ar putea să atingă şi subiecte precum modificările legilor justiţiei, având în vedere poziţiile publice ale Ambasadei SUA faţă de acest subiect.

Întâlnirea are loc cu două zile înainte ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să prezinte mult-aşteptatul raport privind activitatea managerială la DNA.