Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că are "sub lupă" mai mult de doi miniștri din cabinetul Grindeanu, care nu au ținut pasul cu programul de guvernare. El s-a arătat nemulțumit de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

"Din păcate, mai mult de doi miniștri sunt (sub lupă - n.r.). Nu sunt miniștri răi, dar eu am spus după alegeri, și înainte de formarea Guvernului, și când s-a format și imediat după, că acest program de guvernare este unul foarte riguros, care are obiective foarte importante și cu care nu poți să te joci. Adică fiecare ministru are clar un parcurs stabilit în acel program votat, legitimat de oameni, și unii au mers pe un ritm obișnuit ca unor guvernări anterioare. Nu merge", a precizat, la Antena 3 Liviu Dragnea, relatează Agerpres.

Liderul PSD a afirmat că presupune că acești miniștri se află și în atenția prim-ministrului Sorin Grindeanu: "Eu cred că sunt și sub lupa premierului. Cred că privim cu aceeași lupă".

Deși nu a nominalizat miniștrii vizați, în cadrul emisiunii Dragnea a făcut referire la activitatea ministrului Justiției, Tudorel Toader, menționând că nu regretă că l-a sprijinit pentru această funcție, dar nici nu poate spune că este "foarte fericit". 

Totodată, el s-a declarat nemulțumit cu privire la modul în care ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a prezentat proiectul legii privind impozitul pe venitul global, susținând că era nevoie de un plan de comunicare.

 

"Această discuție, această dezbatere a apărut pentru că ministrul de Finanțe a dat un draft. Nu știu dacă a întrebat la primul ministru, dar pe mine nu m-a întrebat, fiind totuși președintele partidului și lucrând din timpul campaniei și după campanie cu câțiva colegi la acest proiect. L-a dat unei asociații, unei coaliții pentru dezvoltare, nu mai știu exact cui, și de atunci a ieșit în presă. Adică de ce te miri că a ieșit în presă? Pentru că tu l-ai dat sau l-ai scăpat. Ieșind în presă, ministrul de Finanțe trebuia să fie în fiecare zi și să explice până când se asigura că toată lumea înțelege, că explicațiile nu sunt grele",

a afirmat liderul PSD.

Ce nemulțumiri are Dragnea

Tudorel Toader a fost de mai multe ori, în ultimele săptămâni, țința criticilor lui Dragnea, deoarece nu prezintă Parlamentului o serie de proiecte de lege dorite de PSD.

Joi, Liviu Dragnea a afirmat că ministrul Justiției întârzie foarte mult cu pachetul de propuneri pentru îmbunătățirea situației din penitenciare, care trebuie inclus în legea grațierii, și a menționat că o să ceară o audiență la ministrul Tudorel Toader ca să-i explice că "Parlamentul nu e anexa Guvernului". 

 

”O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, pentru că întârzie nepermis de mult. Se lungește foarte mult discuția despre un subiect care nu mai începe. Și cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt anunțate public și finalizate într-un fel sau altul",

a arătat Dragnea.

Și președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae (PSD), și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că ministrul nu vine în Parlament entru a clarifica situația pachetului de legi pe justiție pe care Ministerul Justiției urmează să îl redacteze.

El i-a transmis, miercuri, secretarului de stat în MJ Mariana Moț că ministrul este așteptat marți la Senat, la ora 14:00, iar secretarul de stat a explicat că Tudorel Toader ar fi fost prezent și la ședința în curs, însă "nu i-a permis agenda", scrie Agerpres.

"Bun. Știu. Agenda este foarte importantă, dar aș vrea să ia în considerare faptul că în programul foarte important al agendei domniei sale ar trebui să găsească un loc și pentru Parlament. O spun la modul cel mai serios, pentru că domnia sa și-a luat un angajament acum patru săptămâni, acum o săptămână am discutat pe aceeași temă cu domnia sa, dar aș vrea să fie prezent în fața comisiei în așa fel încât să ne lămurim cu privire la toate aceste aspecte", a replicat Șerban Nicolae.

Întrebat cum comentează declarația ministrului Finanțelor, conform căreia, dacă cumva există acel risc să se depășească deficitul de 3%, se gândește să taie din cheltuieli, Liviu Dragnea a declarat, pe 19 martie, că Ștefan nu are motive să se îngrijoreze dacă programul de guvernare e implementat punct cu punct

"O declarație foarte inspirată a domnului ministru. După două luni deja vorbește de tăieri", a mai spus el.