Președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul Șerban Nicolae au depus un proiect legislativ prin care vor ca rezervele de aur ale BNR să fie aduse în țară.

Astfel, proiectul își propune modificarea Legii 312/2004 privind Statutul BNR. Mai exact, la articolul 30, după aliniatul 3 se adaugă un nou aliniat: "Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

În expunerea de motive cei doi spun că "evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenibilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale".

Totodată, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că 65% din rezerva de aur a BNR se află în prezent în străinătate.

"Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozitele din țară".

De asemenea, cei doi social-democrați propun eliminarea termenului "internaționale" din sintagma "rezerve internaționale" din Cuprinsul Capitolului VII Operațiuni cu aur și active externe din Legea 312/2004 privind statulul BNR.

Înițiatorii mai cer ca BNR să informeze de îndată Parlamentul și Guvernul în cazul în care există riscul ca diminuării rezervelor de aur, "până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs".

+++

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a explicat la Digi24 că aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat, în condițiile în care "viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice".

"Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus Daniel Dăianu. 

Și PSD a reacționat, pe Facebook, afirmând că și Germania, Austria, Belgia și Olanda își repatriază rezervele de aur.