Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, s-au întâlnit marţi cu reprezentanţii UDMR. Kelemen Hunor a declarat că i-a plăcut la Dăncilă faptul că a răspuns la întrebări fără a se uita la Dragnea.

UPDATE

După întrevederea cu liderii UDMR, Liviu Dragnea a declarat că a fost, ”practic, o audiere a prim-ministrului”. Vioricăi Dăncilă i-au fost puse foarte multe întrebări despre educație, sănătate, agricultură, administrație. Discuțiile s-au referit și la fonduri europene și la preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, a mai spus Dragnea.

El a adăugat că liderii UDMR au apărut ”destul de mulțumiți”.  

La rândul său, Viorica Dăncilă a explicat că a prezentat programul de guvernare și a răspuns întrebărilor numeroase din diferite domenii de activitate.

Kelemen Hunor a declarat că i-a plăcut că ”a răspuns la toate întrebările fără să se uite la președintele Liviu Dragnea”. Cu toate acestea, liderul UDMR a spus că vor lua o decizie privind sprijinirea sau nu a guvernului abia luni.

+++

Întrebat luni, de corespondentul Mediafax, în ce măsură UDMR este interesată să intre la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns negativ: ”Nu, este exclus. Nici nu există o astfel de solicitare, nici nu există o astfel de propunere, nici din partea noastră, nici din partea coaliţiei PSD – ALDE, lucrurile nu s-au schimbat. Nu se pune problema, nu există intenţie, nu există solicitare, pentru noi acest subiect nu există”.

El a mai spus că liderii partidului vor avea o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, şi vor lua o decizie, probabil pe 29 ianuarie, la întâlnirea grupurilor reunite ale UDMR din Parlament privind votul la investitură.

După consultările de la Cotroceni cu președintele Iohannis, Kelemen Hunor a declarat că formațiunea sa nu știe cine e și cum gândește Dăncilă.

Liviu Dragnea a declarat, după şedinţa CExN al PSD, că nu a discutat despre o posibilă invitare a UDMR în coaliţia de guvernare, el apreciind că majoritatea parlamentară PSD-ALDE este suficient de stabilă. Însă, cel puțin un deputat, fostul premier Victor Ponta, a anunțat că nu va vota Cabinetul Dăncilă. PSD va încerca să convingă UDMR să-l sprijine din Parlament. 

Nu de aceeași părere este liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Acesta consideră oportună cooptarea UDMR-ului la guvernare, ”în primul rând pentru că vreau să dau sentimentul cetăţenilor români de etnie maghiară că sunt parte a acestui popor, a acestei ţări şi sunt coresponsabili cu noi pentru buna guvernare a ţării”.