Fostul ministru al Educației Liviu Pop afirmă la RFI că scrisoarea de avertizare trimisă autorităților române de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost dictată de Klaus Iohannis.

Liviu Pop consideră că ”toate acuzațiile ori insinuările făcute de Timmermans în acea scrisoare sunt fără temei. Nu există nici un risc asupra statului de drept. Dimpotrivă, odată cu noile legi ale justiției, făcute pe baza propunerilor experților, implicit a celor din CSM, nu facem altceva decât să consolidăm independența judecătorilor”.

”Este o cârdășie cu domnul Iohannis, i-a dictat domnul Iohannis ce să scrie. Evident, că această cârdășie nu face altceva decât să aducă încă o dată în prim plan această dublă măsură, în care nu se dorește ca adevărul sau principiile să conteze, ci doar interesul pur electoral, disperarea domnului Iohannis pentru un al doilea mandat îl duce în zona aceasta a penibilului, până la urmă, pe domnul Timmermans”, a spus fostul ministru, la RFI.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat autoritățile române cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Avertismentul apare într-o scrisoare transmisă vineri președintelui Klaus Iohannis, liderilor celor două Camere ale Parlamentului și premierului Viorica Dăncilă.