Marea Britanie se angajează să ofere suport financiar în valoare de patru miliarde de lire sterline, pentru a-i ajuta pe exportatorii britanici și pe importatorii români să își intensifice schimburile comerciale, anunță Ambasada UK la București.

Aflat la București, ministrul secretar de stat pentru Comerț Internațional, Greg Hands, a anunțat vineri că Guvernul britanic dublează suportul financiar oferit României pentru a oferi un impuls legăturilor comerciale bilaterale.

UK Export Finance, agenția guvernamentală britanică pentru export, va crește suma oferită drept suport la patru miliarde de lire sterline. Suportul financiar va fi oferit în lei, iar oamenii de afaceri români pot accesa aceste fonduri atunci când aleg să lucreze cu furnizori britanici.   

Anunțul vine după ce Greg Hands s-a întâlnit la București cu oficiali guvernamentali români și cu reprezentanți ai primăriei, precum și cu oameni de afaceri români și britanici.

Oficialul britanic și ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat,
Ilan Laufer, au participat la un eveniment organizat de British Romanian Chamber of Commerce (BRCC) la care au fost prezenți peste 80 de oameni de afaceri. Ulterior, el s-a întâlnit ulterior cu secretarul de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, și cu managerul municipiului București, Sorin Chiriță.

"Mă bucur să mă aflu aici, în București, și să discut alături de colegii români despre întărirea legăturilor noastre comerciale. Schimburile comerciale dintre țările noastre au o valoare de 3,6 miliarde de lire sterline, înregistrând o creștere de peste 5% în primele cinci luni ale anului; această cifră este și rezultatul activității a peste 5.000 de companii britanice prezente în România. Am toată încrederea că această relație va continua să prospere, aducând oportunități noi pentru sectorul de afaceri și pentru consumatori", a declarat Greg Hands.

Parteneriat strâns după Brexit

Într-un interviu acordat EurActiv luna trecută, Adam Sambrook, Deputy Head of Mission la Ambasada britanică din București, declara că Londra are planuri mari de dezvoltare a relațiilor cu Bucureștiul.

România și Marea Britanie au "o colaborare strânsă și profundă în domeniul siguranței, ordinii publice, avem o relație în domeniul militar care s-a dezvoltat exponențial în ultimii 3-4 ani - este acum în, probabil, cea mai bună stare din istorie - și avem un comerț în creștere, pe care am vrea să-l vedem crescând în continuare”, spunea adjunctul ambasadorului.