Curtea Constituțională a admis marți sesizările PNL și USR pentru proiectul de lege privind înființarea Codului administrativ, declarându-l neconstituțional în ansamblul său.

Legea Codului administrativ este neconstituțională deoarece acest act normativ a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic și Social, fiind încălcat și principiul bicameralismului, potrivit unor surse din CCR, citate de Agerpres.

Pe 31 iulie, președintele Klaus Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra Codului administrativ.Șeful statului susținea că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaților în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituțional întrunită, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca și cum Senatul ar fi avut doar o competență de prim for legislativ, iar Camera decizională - Camera Deputaților - ca și cum ar fi avut deplină competență decizională pentru toate materiile reglementate.

Iohannis invoca în cazul acestei legi și încălcarea principiului bicameralismului.El mai susținea că dispozițiile referitoare la obligația autorităților și instituțiilor administrației publice centrale, precum și a personalului din cadrul acestora de a pune în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament sunt neclare și critica faptul că prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului - cel referitor la cazurile de incompatibilitate.

Președintele mai atrăgea atenția, între altele, că nu există un raport de subordonare ierarhică între miniștri și prim-ministru.Klaus Iohannis considera că încalcă Legea fundamentală și prevederea privind asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând acestora nu ating ponderea, întrucât nu se mai are în vedere criteriul constituțional al "ponderii semnificative".

Pe de altă parte, în sesizarea PNL și USR pe aceeași lege se arăta că pensiile speciale pentru aleșii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalității cetățenilor în fața legii.

Mai mult, potrivit semnatarilor sesizării, Codul administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziții ocupate în prezent de înalți funcționari publici, ceea ce încalcă obligațiile de profesionalizare a administrației publice pe care România și le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană