Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, luni, că România are capacitatea de a primi migranți, dar cu condiția ca verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român.

"Pe componenta de migrație. Noi, știți foarte bine, avem două centre de custodie, unde avem peste 200 de locuri, sub 60% este gradul de ocupare. Vorbim de centre în regim închis. Avem șase centre de azil. Aceste centre de azil au o capacitate normală de funcționare de 1.100 de locuri. Astăzi sunt disponibile 751 de locuri, pentru că în două centre încă sunt lucrări de reabilitare, iar în cele șase centre avem 496 de migranți", a declarat Lucian Bode, citat de Agerpres.

El a adăugat că România este pregătită să primească migranți din Afganistan, dar cu condiția ca verificările să fie făcute de statul român.

"Suntem pregătiți să primim în aceste centre colaboratori ai structurilor noastre, suntem pregătiți să primim în aceste centre persoane aflate în risc iminent. Și aici mă refer la jurnaliști, la magistrați. Suntem pregătiți să primim studenți care beneficiază de burse în România și în general persoane aflate într-un pericol iminent în Afganistan. Cu o singură condiție, verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român. Facem aceste analize pe tot ceea ce înseamnă componenta națională și, în același timp, sunt convins că mâine, în Consiliul extraordinar JAI, vom adopta o declarație comună în care vom prezenta statelor membre abordarea comună a tuturor statelor membre. România are capacitate de a primi migranți, dar condiționat. În ceea ce privește oprirea la frontieră a fluxurilor de migranți, România se află pe ruta de tranzit a Balcanilor de vest", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode a mai precizat că, de la 1 ianuarie și până în prezent, în România au încercat să intre aproximativ 47.000 de migranți - 10.000 au fost depistați în interiorul granițelor țării, la intrare sau încercând să iasă din România, iar 37.000 au fost întorși la frontieră.