Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi, la Vaslui, că a respectat legea în ceea ce privește întocmirea tezei sale de doctorat.

"În România, există o singură instituție abilitată să propună acordarea sau retragerea titlului de doctor și anume CNATDCU. Eu, în 2018, respectând toate prevederile legale în vigoare atunci, având un dosar complet, cu tot cu ce înseamnă raport antiplagiat, raport de similitudine, raportul comisiei formate din profesori universitari proveniți din trei universități de prestigiu din România. (...) am depus la CNATDCU acest dosar, iar după zece luni, în iulie 2019, CNATDCU avea trei variante: să propună completarea dosarului, să respingă propunerea școlii doctorale sau să propună Ministerului Educației acordarea titlului de doctor. A ales varianta a treia, în urma analizării respectării tuturor prevederilor legale. (...) Am convingerea, garanția, certitudinea, curajul să spun aici, în fața dumneavoastră, că nu am încălcat nicio prevedere legală, dimpotrivă, le-am făcut la virgulă, am parcurs fiecare procedură la virgulă, tocmai pentru a nu fi într-o situație de a da explicații publice. (...) Am această împăcare că am respectat legea", a afirmat Lucian Bode, citat de Agerpres.

Oficialul a subliniat că discuțiile legate de plagiatul tezei sale de doctorat au fost lansate în mod nejustificat de USR. Ministrul a comentat declarația președintelui Klaus Iohannis cu privire la necesitatea analizării situației create de teza sa de doctorat și a luării unei decizii până la rotativa guvernamentală, afirmând că o astfel de hotărâre va fi luată, astfel încât PNL să nu aibă de suferit.

"Omul politic trăiește din percepții. Percepția pe care cei de la 'Uniunea Sabotăm România', demolatorii acestei țări, căci cu asta se ocupă ei, cu demolarea, au încercat să construiască în spațiul public a fost una că am greșit, că am plagiat, că sunt un hoț și așa mai departe, aruncând cu injurii, cu acuzații nefondate, investind milioane de euro din bani publici în campanii de promovare și atacuri la adresa mea. După această campanie, eu am determinarea să arăt că adevărul este cel despre care vorbeam. Am explicat aceste lucruri în PNL, în urmă cu o săptămână, cei care m-au susținut și în funcția de ministru și în funcția de secretar general. Voi explica aceste lucruri ori de câte ori va fi nevoie și PNL fiți convinși că va lua o decizie, împreună cu mine, în acest caz, astfel încât să nu afectăm sub nicio formă nici imaginea PNL, nici parcursul PNL, dar, în opinia mea, nici să dăm satisfacție minciunii, dezinformării", a menționat Bode.