Lucian Heiuș a demisionat luni de la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). El a fost numit în funcție în mai 2022 și, potrivit protocolului de colaborare dintre PNL și PSD, șefia ANAF revine PSD.

Susținut de PNL pentru funcție, demisia lui vine pentru că, atunci când se va schimba premierul, social-democrații își vor pune omul și la ANAF.

"Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili", a transmis Heiuș.

Heiuș a spus și că în 2022 ANAF a reușit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023 s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei.

"În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice și fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice și fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicații fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuții sociale și de sănătate, alte creanțe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei", a mai spus Lucian Heiuș.

Tot el a afirmat și că, în urma activității de verificare documentară, au fost emise decizii de impunere pentru 1.904 entități, valoarea obligațiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

"Nu în ultimul rând, sunt mândru că în mandatul meu ANAF a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum. Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției", a conchis acesta.