Premierul Ludovic Orban afirmă că „economia din România este printre economiile care se află într-una dintre cele mai bune situații la nivel european”

„În ceea ce privește economia, am vești bune. Investițiile publice în România au fost cele mai mari investiții din ultimii 10 ani, pe primele nouă luni am depășit investițiile totale de pe anul 2016-2017 și dintre țările europene suntem singura țară în care investițiile publice au avut o influență pozitivă în cadrul Produsului Intern Brut, adică singura țară care a crescut investițiile cu adevărat în perioadă de criză economică generată de pandemie”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, într-o conferință de presă la Slobozia.

El a punctat că există o „creștere constantă” a producției industriale în ultimele patru luni, dar și în privința încasărilor la buget în ultimele trei luni, față de perioada similară a anului 2019. Ludovic Orban e explicat, de asemenea, că salariul mediu net calculat pentru luna august a acestui an este cu 7,5% mai mare față de luna august a anului 2019, iar șomajul a scăzut, transmite News.ro.

„La data de 1 octombrie, sunt cu 20.000 mai mulți angajați cu contract de muncă de cât la data de 1 ianuarie 2020, înainte de debutul pandemiei”, a spus Orban.

Premierul a precizat că, exceptând domeniul HoReCa, companiile din celelalte domenii înregistrează „trenduri de creștere evidente”, iar Guvernul pregătește măsuri care să accelereze creșterea economică în industrie, agricultură, prin despăgubiri pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă.

 

Pe de altă parte, premierul a spus că majorarea pensiilor va fi făcută în funcție de „realitatea economică”.

Orban susține că intenționează majorarea acestora, însă, pe considerente economice, afirmând că „este mincinos” oricine spune că pot fi crescute pensiile fără creștere în economie.

Legea pensiilor prevedea o creștere cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie, dar Guvernul a modificat rata de creștere în 14% printr-o rectificare bugetară. Ulterior, Parlamentul a modificat iarăși procentul de creștere la 40% prin legea de adoptarea a rectificării, dar Guvernul a spus că se va opune prin toate mijloacele pentru că situația economică nu o permite.

Premierul a anunțat totodată că și-a propus ca bugetul să fie adoptat înainte de finalul anului, după învestirea noului Guvern. „Pregătim rectificarea bugetară. De asemenea, pregătim proiectul de buget pentru anul viitor. Obiectivul nostru este să adoptăm proiectul de buget până în data de 31 decembrie, cel mai probabil după învestirea Guvernului, între Crăciun și Anul nou”, a mai spus Ludovic Orban sâmbătă.

„Viitorul buget va fi construit pe baze realiste și va ține cont de realitatea economică din România. Se va urmări, în primul rând, să asigure resursele necesare pentru investițiile în dezvoltarea României, investiții în dezvoltarea infrastructurii de transport, de sănătate publică. Pe de altă parte, evident, vom asigura toate resursele financiare necesare pentru a putea asigura plata pensiilor, plata salariilor. De asemenea, va trebui să gândim foarte bine asigurarea părții de cofinanțare care să ne permită absorbția fondurilor europene, pentru că odată cu creșterea ratei de absorbției a fondurilor europene trebuie să asigurăm cofinanțare suplimentară”, a mai afirmat șeful Executivului.