Președintele Klaus Iohannis a avut întâlnire luni cu liderul PNL, premierul Ludovic Orban, la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse politice citate de Agerpres.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis va susține luni, la ora 18:00, o declarație de presă, atunci când este așteptată o primă reacție după alegerile de duminică. 

+++

Întâlnirea are loc în contextul în care PNL se situează pe locul 2 la alegerile parlamentare de duminică.

Potrivit Constituției, președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

După anunțarea rezultatelor finale de la alegeri, președintele trebuie să cheme partidele la consultări pentru formarea noului Guvern.

În prezent, Klaus Iohannis vrea un Guvern format tot în jurul lui Ludovic Orban. Astfel, se discută formarea unei majorități parlamentare care să dea și noul Guvern între PNL, USR PLUS și UDMR. În cazul în care PMP trece de pragul de 5% la alegeri, formațiunea condusă de Eugen Tomac s-ar putea regăsi și ea în viitorul Executiv.