Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara că este "stupefiat" de decizia CNCD de a-l amenda pe președintele Klaus Iohannis pentru discriminare și spune că acesta este "victima unei decizii politice".

"Am rămas stupefiat de decizia astăzi a așa-zisului Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nici o legătură cu legea și cu regimul sanctionatoriu pentru discriminare. Președintele României este victima unei decizii politice care arată clar că toate instituțiile care sunt cotropite de PSD iau decizii împotriva Constituției și împotriva legii. Practic, președintele României a fost sancționat nu pentru că a făcut vreo discriminare, ci a fost sancționat pentru că a acționat în spiritul Constituției, apărând un principiu constituțional, principiul integrității, și pentru că a demascat o constantă de complicitate a PSD, care, pentru a trage sprijinul UDMR, a făcut o serie de compromisuri inacceptabile", a declarat Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis sancționarea cu 5.000 de lei a președintelui Klaus Iohannis după afirmațiile acestuia privind Autonomia Ținutului Secuiesc.

Ulterior, Klaus Iohannis a anunțat că va contesta amenda.