Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a lansat luni o serie de acuzații dure la adresa președintelui Klaus Iohannis și a implicării "neconstituționale" a acestuia în alegerea lui Florin Cîțu la șefia partidului.

Ludovic Orban a anunțat că și-a depus luni, la noul președinte al PNL, demisia din funcția de lider al Camerei Deputaților, iar dacă în 15 zile Florin Cîțu nu o depune la Secretariatul General al Camerei, atunci o va face el.

"Am trimis la partid demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, o demisie aflată la dispoziția președintelui PNL pentru a fi depusă la momentul când consideră că este necesar. Nu mi-am depus demisia la Cameră astăzi pentru că, dacă aș fi făcut-o, cel mai probabil, în situația politică în care ne găsim, președinte ar fi putut ajunge un PSD-ist. Nu vreau să fac niciun cadou PSD. Demisia mea nu este la dispoziția domnului Cîțu pe o perioadă nelimitată. În cazul în care în cel mult 15 zile nu va fi depusă la Camera Deputaților, o voi depune personal", a spus Orban.

Ludovic Orban a spus că a decis să lase un termen de 15 zile până când va demisiona pentru a da timp noii conduceri a PNL să discute despre refacerea Coaliției sau să negocieze cine să-i ia locul la șefia Camerei Deputaților.

El a adăugat că decizia este irevocabilă și a explicat motivele: "Dacă cineva își imaginează că poate să îmi închidă gura după ceea ce s-a întâmplat la Congres, înseamnă că nu mă cunoaște. Am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice care au fost săvârșite vreodată într-un partid politic în ultimii 31 de ani. După o campanie în care racolarea în echipa câștigătoare s-a făcut mai mult cu arcanul, după ce au fost dați afară din funcții publice zeci de susținători ai mei, după o campanie caracterizată prin presiuni, amenințări, prin utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, după utilizarea promisiunilor de bani publici, după ce președintele PNL a fost atacat mârșav de PSD, totul a culminat cu un așa-zis Congres în care a fost încălcat în mod flagrant și grav un drept fundamental - libertatea de a alege", a comentat Ludovic Orban.

Fostul lider PNL a comparat metodele folosite în competiție cu cele folosite de regimurile totalitare. El a ținut să afirme și că "planificatorii loviturii de partid care au orchestrat cea mai puternică lovitură împotriva democrației și uneltele lor jalnice și-au bătut joc de istoria glorioasă a PNL".

Orban s-a întrebat dacă cei din echipa lui Florin Cîțu care au folosit instrumente nedemocratice pentru a pune mâna pe putere, "nu cumva o vor face și în ansamblul societății românești?".

"Nu cumva ei sunt un pericol pentru democrația românească, dacă au fost în stare să își umilească colegii alături de care au fost în campanii, să își amenințe prieteni, camarazi, să-i forțeze pe oameni alături de care au stat ani de zile. Nu sunt înfrânt. Sunt pe câmpul de luptă", a explicat acesta.

Întrebat dacă va contesta în instanță rezultatul votului de la Congres, Orban a spus că nu este stilul lui să facă astfel de acțiuni.

Ludovic Orban nu crede că Florin Cîțu va mai fi mult timp prim-ministru și președinte al PNL

"Florin Cîțu nu înțelege un lucru. Chiar dacă a ajuns cum a ajuns (șef al PNL - n.r.), dacă aș fi în locul lui, mie mi-ar fi rușine să ajung președinte așa cum a ajuns el. El nu înțelege că nu va mai fi prim-ministru. Dacă va rămâne, va rămâne din mila PSD. Să rămâi prim-ministru din mila PSD înseamnă să își bați joc de toți simpatizanții PNL care din ce în ce mai puțin cred în Florin Cîțu. El a devenit pentru tot mai mulți cetățeni o persona non grata", a declarat Ludovic Orban.

Totuși, Orban nu vrea să voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Întrebat dacă nu îl recunoaște pe Florin Cîțu ca fiind liderul PNL, Ludovic Orban a zâmbit și nu a răspuns.

"Foarte puțin" va rămâne Florin Cîțu președintele liberalilor, consideră Orban, care nu a precizat cât îl vede pe acesta în funcție. "Nu sunt futurolog. Inclusiv cei care l-au susținut pe Cîțu deja pun la cale cu cine să-l schimbe".

Iohannis, oaia neagră pentru Orban, iar Cîțu - "un pion pe tabla de șah"

"Ați văzut cu ochii voștri cum președintele a încălcat Constituția. Faptul că ei și-au construit mesajul că e ordin de zi pe unitate de la Președinție să iasă Cîțu președinte, eu nu l-am crezut. Nu am asistat la nicio discuție între președinte și lideri din partid la care să le fi cerut Iohannis să-l sprijine pe Cîțu, dar am avut informații. Toate lucrurile astea s-au clarificat prin prezența președintelui la Congres și prin mesajul adresat. A fost un mesaj fără echivoc și orice om a înțeles partizanatul președintelui. (...) Florin Cîțu a fost un pion pe tabla de șah", este de părere Ludovic Orban.

Fostul lider al liberalilor crede că este "un pic cam mult" să discute acum despre suspendarea președintelui, după ce el a fost unul dintre susținătorii lui Iohannis pentru un al doilea mandat.

"Deja le-am cerut scuze la foarte mulți români care mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis", a explicat acesta.

Întrebat dacă serviciile și l-au dorit pe Florin Cîțu președinte al PNL, Orban a explicat: " Serviciile nu lucrează la vedre. Au sisteme. Comisia parlamentară de control a SRI ar trebui să cerceteze acest subiect. (...) S-a confirmat în ultimii 30 de ani că există intervenții ale serviciilor în zonele în care nu ar trebui să fie prezente: în mass-media, în justiție, în administrația, în partide politice. Mă gândesc dacă nu CNSAS nu ar trebui să se ocupe mai degrabă de colaboratorii serviciilor de astăzi, nu de cei ai Securității".

În final, Ludovic Orban consideră că excluderea sa din partid pentru atacurile pe care le face la adresa noii conduceri ar fi "ultima nebunie pe care ar putea să o comită echipa necâștigătoare"