Ludovic Orban a declarat, pentru Mediafax, că modul în care fiul ministrului Justiției a obținut postul de asistent la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" este "un caz clar de nepotism", afirmând că ministrul conduce instituția, deși nu mai e rector.

”Este un caz clar de nepotism. Este clar, chiar dacă este suspendat (din funcția de rector - n.r.) el (Tudorel Toader - n.r.) își exercită în continuare, chiar informal, influența asupra Biroului Executiv și asupra Consiliului de Administrație. (...) Informal, el participă la toate întâlnirile acestei structuri și influențează deciziile.(...) Cei care au modificat Regulamentul au facut-o ca să îi permită băiatului său să candideze pentru postul de asistent", a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, pentru Mediafax.

Orban a afirmat că, potrivit informațiilor pe care le au liberalii, regulamentul a fost modificat pentru ca fiul lui Tudorel Toader să poată să candideze pentru postul de asistent univeristar pentru că acesta și-a obținut doctoratul în drept civil, iar funcția de asistent era pentru drept penal.

Președintele PNL a susținut că, deși Tudorel Toader este suspendat din funcția de rector al Universității "Alexandru Ioan Cuza", informal, participă la întâlnirile structurii executive a Consiliului de Administrație, Biroul Executiv.

Ludovic Orban a spus că are "puține așteptări" de la ministrul Educației, Liviu Pop: "De la Liviu Pop nu am așteptări, poate se va găsi cineva în Corpul de control care să fie corect și să acționeze în baza legii, dar am puține așteptări de la domnul Pop".

Senatul Universității Al. I. Cuza a schimbat metodologia de angajare cu o lună înainte să fie scos la concurs postul pentru care a concurat de unul singur Ionuț Alexandru Toader, fiul ministrului Justiției, Tudorel Toader, a dezvăluit publicația locală 7Est.

Toader jr. este doctor în drept penal, dar pentru a ocupa funcția trebuia să dețină doctorat în drept civil, astfel că regulamentul a fost modificat pentru a-i permite fiului ministrului Justiției să candideze. În plus, el a fost singurul candidat pentru postul scos la concurs.

Vineri, Ministerul Educației a anunțat că va verifica modul în care a fost organizat și s-a desfășurat concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.