Este o minciună că există vreo legătură între amendamentele PSD&ALDE&UDMR și Directiva privind prezumția de nevinovăție, susține europarlamentarul Monica Macovei, acuzându-l pe ministrul Tudorel Toader că este de partea infractorilor.

Monica Macovei amintește că, în august 2017, cu 10 luni întârziere față de termenul limită de transpunere a Directivei privind Sechestrarea averilor și Confiscarea Extinsă, Tudorel Toader a propus Guvernului un proiect de lege, prin care nu transpune 99% din Directivă.

"Deși termenul era depășit, Toader nu a propus Ordonanță de urgență, ci un proiect de lege, care se umple de praf în Parlament, pentru că politicienii PSD&ALDE&UDMR nu sunt interesați de confiscarea averilor infractorilor", a scris pe Facebook europarlamentarul român, adăugând că acum,cu patru luni înainte de împlinirea termenului pentru transpunerea Directivei privind aspecte ale prezumției de nevinovăție, care, în realitate, nu are nicio legătură cu modificările propuse de PSD&ALDE&UDMR la Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul Toader se duce la Comisia Iordache-Altă întrebare și spune că "Guvernul e obligat să emită OUG" dacă Parlamentul nu o transpune până în aprilie 2018.

"Ca să fie clar: este o minciună că există vreo legătură între amendamentele PSD&ALDE&UDMR și Directiva privind prezumția de nevinovăție. Ce legătură este între această Directivă și un hoț care va ataca oamenii pe stradă și care nu va mai putea fi cercetat, chiar dacă este filmat de un martor cu telefonul și poate fi identificat?", spune Macovei.

Totodată, europarlamentarul acuză faptul că ministrul Tudorel Toader are o propunere contrară legislației penale din toate statele UE, aceea ca anchetele să nu înceapă decât dacă există "probe temeinice, dincolo de orice dubiu", "ignorând faptul că probele se strâng printr-o anchetă și că vinovăția «dincolo de orice dubiu» este cerută numai pentru condamnări".