Decizia a fost luată după ce am cerut explicații privind invitarea fostului prim-ministru Victor Ponta ca vorbitor la summitul Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE) din 22 martie 2018, la Bruxelles.

"În demisia depusă, amintesc că, în cei peste doi ani în care am fost membru ACRE, au existat mai multe divergențe între opiniile personale și politica implementată de conducerea Alianței", a scris miercuri pe Facebook Monica Macovei, dând două exemple:

  • Menținerea partidului AKP, condus de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, în ciuda realității tot mai îngrijorătoare din Turcia sub dictatura Erdogan.

Macovei amintește că a votat, alături de alți colegi din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, pentru excluderea AKP din Alianță, dar majoritatea membrilor ACRE a votat anul trecut pentru păstrarea acestui partid în Alianță: "Am solicitat în scris reluarea votului la Consiliul ACRE care a avut loc în Armenia, în decembrie 2017, argumentând agravarea situației din Turcia, dar cererea mea a rămas fără răspuns și efecte".

  • Invitarea fostului prim-ministru român, Victor Ponta, ca vorbitor, la reuniunea din 22 martie 2018 a ACRE, la Bruxelles.
"Este bine cunoscut faptul că Victor Viorel Ponta a plecat din funcția de premier în urma unor proteste masive de stradă în România, după tragedia de la Clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața într-un incendiu 64 de tineri. Tragedia s-a produs din cauza corupției din administrația guvernată de Victor Viorel Ponta. Fostul prim-ministru are calitatea de inculpat, este acuzat de corupție, fals și spălare de bani, iar un termen al judecării dosarului penal este chiar în această lună. Victor Viorel Ponta și-a plagiat lucrarea de doctorat, așa cum au decis instituțiile responsabile din România. În mandatul său de prim-ministru, statul de drept din România a primit o lovitură dură, prin modificarea rapidă a legislației, revocarea Avocatului Poporului, a șefilor Parlamentului și suspendarea președintelui României", a scris Macovei, adăugând că prezența lui Victor Ponta ca vorbitor la o reuniune a ACRE este "o eroare", "un demers de subminare" a valorilor și principiilor enunțate de Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și un act de "sfidare" a cetățenilor cinstiți din România și din toate statele europene.

"Victor Ponta încearcă să-și facă loc lângă prietenul lui din Turcia, dictatorul Erdogan", conchide Macovei.

Eurodeputata a precizat că rămâne membră a Grupului Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European.