Ministerul de Externe a anunțat vineri seara că 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României. Aceștia au plecat sâmbătă de pe Aeroportul Otopeni.

Pe 8 iunie 2023, România a anunțat decizia de reducere a personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, astfel că vineri seara MAE a informat că un număr de 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparținând unei companii aeriene rusești.

Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare.

Cursa aeriană este autorizată în baza art. 3d, alin. (3), teza a II-a din Regulamentul (UE) nr. 833/2014 și a art. 44 din Convenția de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relațiile diplomatice.

MAE reamintește că decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

În februarie, ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, a fost convocat, la sediul MAE, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București.

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la 20 august 2023, dată până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.