Ministerul de Externe a precizat luni noaptea că a solicitat Ambasadei Ucrainei să informeze cu privire la motivele deciziei de a nu-i permite liderului UDMR, Kelemen Hunor, accesul pe teritoriul ucrainean.

”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că autoritățile ucrainene nu i-au permis domnului deputat Kelemen Hunor să treacă frontiera ungaro-ucraineană la data de 6 aprilie 2019. De altfel, acest incident a fost relatat de domnul deputat Hunor într-o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe. MAE a solicitat Ambasadei Ucrainei să informeze cu privire la motivele deciziei”, precizează Ministerul de Externe.

MAE precizează că decizia administrativă privind interzicerea accesului cetățenilor străini pe teritoriul Ucrainei aparține exclusiv autorităților ucrainene, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Ucraina neavând un rol în cadrul acestei proceduri.

”Asemenea decizii pot fi atacate pe cale judecătorească în fața instanțelor din Ucraina doar de către persoana în cauză”, mai precizează Ministerul de Externe.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat pe Facebook că sâmbătă i-a fost refuzat accesul în Ucraina, fără nicio explicaţie clară: ”În această dimineaţă m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deşteptătorul, iar la ora trei eram deja în maşină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noştri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine şi, desigur, aş fi vorbit despre drumul comun pe care comunităţile naţionale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste şi aş fi vorbit şi despre provocările cu care ne confruntăm. Aş fi făcut toate acestea dacă autorităţile ucrainene mi-ar fi permis să intru în ţară după o oră de aşteptare şi verificare la frontieră”.