România își lansează oficial campania de promovare a candidaturii pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în intervalul 2020-2021.

MAE anunță că ministrul Teodor Meleșcanu se va afla la New York, în perioada 31 mai - 3 iunie 2017, în vederea lansării oficiale a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CS ONU) în intervalul 2020-2021.

Campania de susținere a candidaturii pentru un nou mandat de membru nepermanent în CS ONU se va desfășura sub sloganul ”România: un angajament de durată pentru Pace, Justiție și Dezvoltare”.

Programul vizitei ministrului de Externe la New York include o suită de evenimente dedicate promovării candidaturii României, centrate în jurul momentului oficial de lansare a campaniei, organizat la sediul ONU, în prezența reprezentanților Organizației, ai corpului diplomatic acreditat la New York și ai cercurilor de presă.

Conform MAE, agenda vizitei include întrevederi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, secretarul general adjunct pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, și secretarul general adjunct pentru operațiuni de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.

Totodată, ministrul român va avea convorbiri cu actualul și cu viitorul președinte al Adunării Generale a ONU.

Cu ocazia prezenței la New York, șeful diplomației române se va întâlni cu omologi din Europa, Africa, Golf și America Latină, cu care va aborda tema candidaturii României la CS ONU și consolidarea relațiilor bilaterale, cu accent pe impulsionarea dialogului politic și a cooperării economice.

De asemenea, ministrul afacerilor externe va purta convorbiri cu reprezentanții permanenți ai mai multor grupuri geografice și politice din cadrul ONU, prilej cu care ”va prezenta argumentele în favoarea candidaturii României, alături de angajamentele asumate care evidențiază vocația multilaterală a țării noastre”.