MAE a luat notă de decizia autorităților de la Ramallah de a-și chema pentru consultări ambasadorul de la București, subliniind necesitatea evitării oricăror acțiuni care ar putea să compromită procesul de pace.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că uzanțele diplomatice prevăd posibilitatea chemării unui ambasador pentru consultări și spune că, la acest moment, este nevoie ”mai mult decât oricând de un dialog politic susținut, inclusiv prin intermediul reprezentanțelor diplomatice, și de intensificarea contactelor diplomatice, în sprijinul unei abordări constructive în ceea ce privește problematica israeliano-palestiniană”.

”MAE subliniază necesitatea evitării oricăror acțiuni care ar putea să compromită procesul de pace. Totodată, MAE reiterează poziția principială a României privind soluția existenței celor două state, Israel și Palestina, care să  conviețuiască în pace și securitate”, se arată într-un comunicat al instituției.

Ambasadorul palestinian la București a fost chemat, după ce România e a fost una dintre puținele state din UE care și-a trimis un diplomat la recepția MAE israelian cu ocazia inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim. De asemenea, MAE român a decis blocarea unei declarații comune a UE privind mutarea ambasadelor din Israel.

Palestinienii, cu care Bucureștiul a avut până acum relații bune, s-au arătat deranjați de poziția României în această chestiune.