Ambasadorul României în SUA a spus că mesajul transmis de avocatul președintelui american este „expresia unui lobby inițiat de anumite forțe, care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția".

„Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state”, se arată într-o comunicare a Ministerului Afacerilor Externe.

Maior, care este în București pentru Reuniunea anuală a Diplomației, a fost întrebat despre scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani președintelui Klaus Iohannis, președinților celor două Camere ale Parlamentului și premierului Viorica Dăncilă.

„Domnul Giuliani este un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din SUA. Nu știu dacă mai este avocatul domnului Trump. Verificați acest lucru. În orice caz, ea (n.r. - scrisoarea) este expresia unui lobby inițiat de anumite forțe, care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția”, a răspuns Maior.

MAE reamintește că liniile de acțiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. „În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”.

Ministerul a ținut să asigure partenerii internaționali că în România există voința politică necesară din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernământ de a garanta funcționarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democrații și combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupției.