Secretarul de stat George Ciamba l-a convocat, miercuri, pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România, pe fondul disputei verbale din ultimele zile, diplomatul dorind să înainteze o notă de protest față de declarațiile premierului Victor Ponta.

Din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, secretarul de stat George Ciamba l-a convocat pe ambasadorul Zákonyi Botond, pentru a transmite poziția părțiiromâne referitoare la o serie de evoluții din ultimele zile, precum anunțul privind proiectul construirii unui gard la granița cu România, declarațiile inacceptabile ale ministrului de Externe, Peter Szijjarto, la adresa lui Victor Ponta sau vizita privată în România unui oficial ungar.

"Secretarul de stat român a transmis în mod clar mesajul că partea română nu dorește ca accentul discuțiilor să continue să fie plasat pe o escaladare a declarațiilor publice, în detrimentul cooperării și identificării unor soluții pertinente, în spirit european, laprovocările comune actuale”, precizează MAE, într-un comunicat.

Ciamba a reiterat poziția prezentată de MAE privind ridicarea unui gard la granița dintre două state membre UE, care nu este un gest corect din punctde vedere politic și este contrar spiritului european.

Totodată, secretarul de stat a subliniat că este inacceptabil ca un ministru de externe dintr-un stat european să lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european.

Referitor la afirmațiile părții ungare privind aderarea României la Schengen, partea română și-a exprimat surprinderea și a cerut explicații față.

De asemenea, George Ciamba a exprimat surprinderea și neînțelegerea părții române față de vizita în România a lui Katalin Szili, comisarul premierului Viktor Orban, pentru formularea conceptelor de autonomie în statele din zona Bazinului Carpatic.Szili a avut întâlniri cu reprezentanții minorității maghiare din România și, în acest context, și-a arogat rolul de coordonator al acestora în demersurile lor de definire și obținere a autonomiei teritoriale pe criteriul etnic.

Ambasadorul Zákonyi Botond a dorit să înainteze o notă de protest privind declarațiile premierului Victor Ponta, dar aceasta nu a fost acceptată de MAE.

"Având în vedere scopul convocării ambasadorului Zákonyi Botond la sediul MAE – adică pentru transmiterea poziției României față de intenția Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu țara noastră - conform practicii diplomatice, primirea unei astfelde note nu putea fi acceptată”, și-a motivat gestul MAE.

Practic, partea ungară a dorit, în opinia MAE, să deturneze scopul convocării prin înmânarea notei menționate, aspect inacceptabil atât pe formă, cât și pe fond pentru partea română.Între București și Budapesta a izbucnit o dispută aprinsă după ce premierul Victor Ponta a declarat, luni, că România nu-i va trata pe refugiați "cu bâta” așa cum fac ungurii.

Ponta a continuat afirmațiile controversate, susținând că unii oficiali ungari sunt "o rușine pentru cultura și valorile UE".