Autoritățile române își exprimă dezamăgirea că, în pofida disponibilității de colaborare, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat, precizează MAE.

”Ne exprimăm dezamăgirea că în pofida disponibilității României de colaborare și a situației sale asemănătoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectată în progresele clare în îndeplinirea criteriilor avute în vedere de partea canadiană, precum și în decizia Canadei de a include România în categoria țărilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat”, se arată într-un comunicat MAE.

Ministerul de Externe amintește că, începând cu summit-ul UE-Canada din 2008 și ulterior la summit-ul UE-Canada din septembrie 2014, autoritățile de la Ottawa s-au angajat să relaxeze regimul de vize pentru cetățenii români, ”pentru a asigura cât mai curând posibil libertatea de mișcare pentru toți cetățenii europeni, fără discriminare”.

”În contextul mai larg al obiectivului comun privind semnarea și ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic și a Acordului Economic și Comercial Global (CETA), România consideră că menținerea regimului de vize canadiene pentru cetățenii români creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparație cu ceilalți cetățeni europeni”, afirmă sursa citată.

”Situația actuală privează cetățenii români de oportunitățile economice și comerciale nou create”, mai precizează MAE, subliniind că, în această situație, autoritățile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relației UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminării obligativității vizelor pentru cetățenii români.

Totodată, autoritățile române se consultă permanent cu Comisia Europeană și membrii
Parlamentului European implicați în dosar, care sunt ținuți la curent cu evoluția
situației.

Potrivit Regulamentului European 1289/2013, Comisia Europeană poate propune o suspendare temporară, de 12 luni, a vizelor pentru cetățenii statelor terțe care impun în continuare vize pentru cetățeni ai UE în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE a notificării unei astfel de situații.

Marți a expirat termenul limită de la notificarea făcută de România în 2014, motiv pentru care chestiunea a fost inclusă pe agenda Colegiului comisarilor din aceeași zi. 

La reuniune nu a fost luată nicio decizie, ci a fost lansată  "o invitație" către Parlamentul European și Consiliul UE să adopte o poziție referitoare la calea de urmat în ceea ce privește situația de nereciprocitate cu anumite țări terțe, inclusiv SUA și Canada, în domeniul politicii în materie de vize.

"Nu o facem (eliminarea vizelor) în termeni de reciprocitate. O facem potrivit condițiilor din fiecare țară", a declarat, luni, ministrul pentru Migrației, John McCallum.

"Nici România, nici Bulgaria nu îndeplinesc în prezent criteriile cerute de Canada pentru ridicarea vizelor", a precizat, pentru cbc.ca, Remi Lariviere, purtător de cuvânt al Departamentului pentru cetățenie, migrație și refugiați de la Ottawa.