Purtătorul de cuvânt al MAE rus și-a exprimat îngrijorarea față de încercări din România de a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial. MAE român spune că purtătorului de cuvânt i-a fost oferită „o informare deformată”.

Într-o conferință de presă care a avut loc joi, la Moscova, Mara Zaharova a vorbit despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului, marcată și în capitala României „prin evenimente destul de modeste”, relatează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a susținut că expoziția despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut „tonuri fățiș antisovietice și antirusești”, în timp ce au fost lăsate deoparte „fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului și a Bucureștiului în genocidul evreilor și al țiganilor”, a afirmat purtătoarea de cuvânt, conform site-ului MAE rus.

„La ceremonia de deschidere a expoziției (despre deportarea sașilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilați din România postbelică au fost întocmite chiar de administrația românească”, a afirmat Zaharova, adăugând că președinte Klaus Iohannis, etnic german, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria României.

Totodată, Maria Zaharova a avertizat că, în aceste zile când este marcată capitularea naziștilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile.

Ministerul român de Externe a reacționat, vineri, precizând că a luat notă "cu surprindere” de afirmațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus.

Este regretabil și straniu modul în care sunt amestecate, în confuzie, evenimente și informații publice printr-un mesaj al cărui scop este dificil de înțeles. Suntem dezamăgiți de informarea deformată ce i-a fost oferită purtătorului de cuvânt menționat, înainte de emiterea reacției sale,

se arată într-o declarație a purtătorului de cuvânt al MAE român.

 

În declarație se precizează faptul că autoritățile române organizează în fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, explicând că, pe 27 ianuarie 2016, Ministerul de Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din întreaga lume.

„Mai mult, acest eveniment a succedat comemorării în mod distinct, la împlinirea a 75 de ani, a victimelor Pogromului de la București”, susține purtătorul de cuvânt, adăugând că, „în mod eronat și de neînțeles, reacția purtătorului de cuvânt al MAE rus face abstracție de aceste realități și, în schimb, se referă la o expoziție care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea în România a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului”.

Potrivit declarației, „eronate și surprinzătoare sunt și deducțiile purtătorului de cuvânt cu privire la o așa zisă neasumare de către România a trecutului său istoric”, subliniind că sunt „recunoscute și încurajate determinarea României de a contribui activ la eforturile internaționale pentru prevenirea unor asemenea tragedii istorice” și progresele făcute în domeniul educației privind Holocaustul.