Guvernul a aprobat vineri o Ordonanță de urgență care prevede că Ministerul de Interne poate achiziționa sisteme de aeronave fără pilot la bord (drone).

Dronele vor fi cumpărate în scopul îndeplinirii atribuțiilor proprii, precum și pentru sprijinirea ministerelor și organelor centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor, în îndeplinirea atribuțiilor acestora.

Inspectoratul General de Aviație (IGA) al Ministerului Afacerilor Interne este desemnat ca unitate de achiziții centralizată în acest caz, instituție coordonată de secretarul de stat Raed Arafat.

"Instituțiile din arcul guvernamental au nevoie să utilizeze sisteme de aeronave fără pilot pentru a capta informații necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor proprii, dar costurile ridicate și necesarul logistic complex pentru folosirea acestor sisteme au generat ideea desemnării unei singure entități administrative care să deservească toate instituțiile solicitante", se arată în OUG.

Practic se extinde competența de funcționare a Inspectoratului General de Aviație cu o componentă de sprijin aerian cu aeronave fără pilot pentru ministere și organe centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor, ca acestea să poată colecta date și informații specifice zonei lor de competență.

Actul normativ nu se aplică ministerelor și organelor centrale de specialitate subordonate Guvernului, în situația în care acestea operează sisteme de aeronave fără pilot la bord, în scopul captării de informații de interes, fără sprijinul Ministerului Afacerilor Interne. 

Fondurile necesare în vederea achiziționării și operării sistemelor de aeronave fără pilot la bord se vor realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne și al structurilor/instituțiilor beneficiare, în limita sumelor aprobate cu această destinație, precum și din fonduri externe nerambursabile, rambursabile și sau alte surse legale de finanțare.

De asemenea, OUG instituie desfășurarea unui program pilot de cooperare între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Ministerul Afacerilor Interne în vederea inițierii activităților de operaționalizare a sistemelor de aeronave fără pilot la bord și captării, receptării și prelucrării unor informații de interes pentru îndeplinirea atribuțiilor proprii.

Programul pilot se desfășoară pe o perioadă de 5 ani începând cu data intrării în vigoare a OUG, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade.

+++

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, anunța în septembrie că a făcut percheziții la Inspectoratul General al Aviației al Ministerului Afacerilor Interne.

Pe 23 iunie, DNA a dispus efectuarea urmăririi față de Paul Cătălin Dache, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Andrei Bădulescu, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Florin Vasile, comandor(r), adjunct al inspectorului general și inginer-șef al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., Mihai Popa director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă, Costin George Barbu, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă, și o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale.

Toți acuzați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. (Detalii)