Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită la București, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Florin Cîțu.

Întâlnirea cu Iohannis are loc la 17:30, anunță Administrația Prezidențială, care nu oferă mai multe detalii.

Maia Sandu se vede cu Florin Cîțu o oră mai târziu, la 18:30, potrivit Biroului de presă al Guvernului, dar nici aici nu au fost oferite mai multe detalii despre întrevedere. 

Vizita președintelui Republicii Moldova la București are loc în contextul în care Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a decis joi că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depusă de Maia Sandu, astfel că se deschide calea alegerilor anticipate. (Detalii aici)

+++

Într-un comunicat de presă, Administrația Prezidențială a transmis că cei doi șefi de stat au analizat stadiul implementării proiectelor convenite cu ocazia vizitei președintelui României la Chișinău, la data de 29 decembrie 2020. Astfel, în 2021, România a donat Republicii Moldova echipamente medicale și de protecție împotriva COVID-19 în valoare de 2,3 milioane de euro, precum și o cantitate de peste 200.000 de vaccinuri, urmând ca în etapa următoare să realizeze și donația celor 6.000 de tone de motorină destinată agricultorilor din Republica Moldova. 

Președintele Klaus Iohannis a reiterat mesajul ferm de susținere pentru agenda de reforme promovată de Președintele Maia Sandu, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral și al relațiilor privilegiate dintre cele două state.

Totodată, Iohannis a transmis că țara noastră va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova și a subliniat că România rămâne principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova, evidențiind în acest sens sprijinul consistent oferit în vederea gestionării pandemiei de COVID-19.

Maia Sandu a exprimat mulțumiri pentru susținerea oferită de România, mai ales în contextul dificil generat de pandemia de COVID-19. De asemenea,

Sandu a apreciat sprijinul României pentru calea europeană a Republicii Moldova, subliniind că va continua eforturile pentru implementarea agendei de reforme, în spirit democratic și european.

Cei doi președinți au convenit continuarea dialogului bilateral la nivel înalt în vederea aprofundării cooperării pe mai multe dimensiuni, în special în ceea ce privește proiectele bilaterale de importanță strategică, cu accent pe cele din domeniile energiei, transporturilor, precum și al educației sau sănătății. Obiectivul principal al acestei cooperări rămâne asigurarea dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova și conectării sale ireversibile la spațiul european. 

+++

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului, Florin Cîțu a transmis după întâlnirea cu Maia Sandu:

"Indiferent de ce parte a Prutului trăim, suntem cu toții preocupați să gestionăm cât mai bine pandemia și să protejăm sănătatea cetățenilor noștri. Am avut astăzi o întâlnire foarte bună cu doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, despre derularea campaniei de vaccinare, cea mai sigură cale pentru a depăși cu bine criza sanitară și a reveni la o viață normală.

Am sprijinit sistemul medical și cetățenii Republicii Moldova prin donația de vaccinuri și echipamente sanitare și vom continua să oferim ajutor. Am discutat cu doamna președinte Maia Sandu despre condițiile în care cetățenii români din Republica Moldova să aibă posibilitatea să se imunizeze împotriva COVID-19 în centre de vaccinare din România, indiferent dacă dețin sau nu domiciliu în țară.

România rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei.
Solidari și responsabili în eforturile de combatere a pandemiei COVID-19 vom depăși cu bine această perioadă și vom reveni la o viață normală."