Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a respins miercuri seara Ordonanța de urgență prin care alocațiile copiilor urmau să fie majorate etapizat, începând cu 1 septembrie 2020.

Ordonanța de urgență a primit 166 de voturi pentru respingere, 63 de voturi împotrivă și 29 de abțineri. Astfel, rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile, nu se le mărească etapizat.

Înainte cu câteva minute de votul final, Iohannis a acuzat PSD că acționează populist în Parlament.

 
  • "Eu mi-aș dori mult mai mult pentru fiecare copil din România, dar dorința singură nu rezolvă problemele. E ca în casă - câți bani ai, atâta poți să împarți. Mie mi se pare această chestiune, abordarea PSD-istă, de un populism grosolan. Ei știu că banii nu sunt, suntem în criză economică. Să vii în Parlament, să dărâmi actele normative care gestionează banii care au rămas poate fi citit numai într-o cheie electoralistă", a spus Klaus Iohannis.

Inițial, la propunerea PNL s-a supus la vot retrimiterea proiectului la Comisia pentru munca timp de două săptămâni, dar solicitarea a fost respinsă.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevedea o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a respins OUG a Guvernului prin care se amâna până la 1 august creșterea alocațiilor pentru copii. 209 deputați au votat în favoarea respingerii, trei împotrivă, iar 98 s-au abținut.

OUG care viza prorogarea până la 1 august a aplicării prevederilor Legii nr.14/2020 privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost respinsă la începutul anului și de senatori.

Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Când s-a votat în Parlament legea la finalul lunii decembrie 2019, parlamentarii PNL și-au scos cartelele de vot pentru că nu au fost de acord cu proiectul.