Ministrul Muncii Olguța Vasilescu a anunțat că salariile bugetarilor nu vor mai crește de la 1 iulie 2017, ci din ianuarie 2018. Premierul Sorin Grindeanu a refuzat să spună de ce nu se mai respectă programul de guvernare.

UPDATE:

„Nu se amână nimic, dimpotrivă, creșterile sunt mai mari decât am discutat inițial”, a spus marți seară Liviu Dragnea, la Antena 3. Liderul PSD, autorul declarat al programului de guvernare, a spus că în campania electorală s-a promis o aplicare etapizată a majorărilor salariale, potrivit Agerpres.

„Este o lege destul de complicată, cu foarte multe cifre. Noi nu am spus nici în campanie, nici după alegeri că toată legea va intra în vigoare de la 1 iulie. Asta este o greșeală. Noi nu am spus așa ceva niciodată, nici nu se poate lucrul ăsta. Am explicat, dimpotrivă, foarte clar că va fi o aplicare etapizată - până în 2020 o etapă și până în 2022 altă etapă”, a spus liderul PSD. 

Dragnea a dat asigurări că vor exista resurse pentru plata tuturor creșterilor salariale cu condiția să fie pus în aplicare, „la virgulă”, programul de guvernare.

++++++ 

Lia Olguța Vasilescu a anunțat marți că salariile bugetarilor nu cor mai crește de la 1 iulie 2017, așa cum era stabilit calendarul, ci începând cu 1 ianuarie 2018, atunci când salariile vor fi mărite cu 25%. Restul creșterilor salariale promise în campania electorală vor avea loc, conform noului calendar, de la 1 martie 2018.

„De la 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, încă 25% pentru profesori, care, adăugat la creșterea de 25%, înseamnă de fapt o creștere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii și asistentele au creșteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie. Ar fi trebuit să intrăm de la 1 ianuarie (2018 - n.r.), dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat la Senat și la Camera Deputaților”, a declarat Lia Olguța Vasilescu la A3.

Premierul Sorin Grindeanu a confirmat decizia.

„S-a discutat, și domnul ministru al Finanțelor a discutat cu doamna Lia Olguța Vasilescu. Doamna ministru a prezentat public punctul de vedere care este susținut și de ministrul de Finanțe”.

Despre impactul bugetar, atât premierul cât și ministrul de Finanțe au spus că acesta va fi de aproape 76 de miliarde de lei, ceea ce ar însemna un procent de 8,6 la sută din PIB.

Întrebat de jurnaliști de ce nu se mai aplică programul de guvernare în privința legii salarizării, premierul a refuzat să răspundă.

video: Digi24