Premierul Sorin Grindeanu l-a demis pe şeful ANOFM, Marcel Miclău, numit în funcţie în august de Guvernul Cioloş, şi a readus-o la conducerea instituţiei pe Cristiana Barbu, mama fostului deputat PSD Cătălina Ştefănescu.

Preşedintele ANOFM este numit de premier, prin ordin, pentru un mandat de patru ani, însă poate fi revocat. În mai 2016, mandatul Cristianei Barbu a expirat, iar Guvernul Cioloş a anunţat că doreşte să schimbe mecanismul de numire în funcţie, pentru a elimina criteriile politice şi a introduce criterii de performanţă, relatează News.ro.

În urma modificărilor, a fost adus în fruntea instituţiei Marcel-Dumitru Miclău, pentru un mandat de patru ani.

Joi seara, premierul Sorin Grindeanu l-a revocat pe Marcel-Dumitru Miclău şi a readus-o în fruntea instituţiei pe Cristiana Barbu. Ea a condus ANOFM şi între 2012 şi 2016, fiind numită atunci de Guvernul Ponta.

Cristina Barbu este mama fostului parlamentar PSD Cătălina Ştefănescu, o apropiată a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Anterior, Barbu a condus Agenţia Judeaţeană de Şomaj Vâlcea.

Procedura de numire a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a fost schimbată, pe 19 mai, printr-un document semnat de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, fiind eliminate numirile politice, iar candidaţilor li se solicită performanţe şi experienţă profesională.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) preciza că în cadrul procesului de selecţie a preşedintelui ANOFM se va ţine cont de nivelul studiilor, vechimea în specialitatea studiilor, experienţa managerială şi profesională în domeniu. O altă condiţie era ca viitorul preşedinte ANOFM să nu fi deţinut mai mult de un mandat în această funcţie.

Preşedintele ANOFM este numit prin ordin al prim-ministrului, la propunerea ministrului Muncii, mandatul fiind de patru ani, dar putând fi reînnoit. Mandatul preşedintelui încetează prin demisie, prin revocare la propunerea ministrului sau prin deces.