Premierul Sorin Grindeanu l-a demis pe șeful ANOFM, Marcel Miclău, numit în funcție în august de Guvernul Cioloș, și a readus-o la conducerea instituției pe Cristiana Barbu, mama fostului deputat PSD Cătălina Ștefănescu.

Președintele ANOFM este numit de premier, prin ordin, pentru un mandat de patru ani, însă poate fi revocat. În mai 2016, mandatul Cristianei Barbu a expirat, iar Guvernul Cioloș a anunțat că dorește să schimbe mecanismul de numire în funcție, pentru a elimina criteriile politice și a introduce criterii de performanță, relatează News.ro.

În urma modificărilor, a fost adus în fruntea instituției Marcel-Dumitru Miclău, pentru un mandat de patru ani.

Joi seara, premierul Sorin Grindeanu l-a revocat pe Marcel-Dumitru Miclău și a readus-o în fruntea instituției pe Cristiana Barbu. Ea a condus ANOFM și între 2012 și 2016, fiind numită atunci de Guvernul Ponta.

Cristina Barbu este mama fostului parlamentar PSD Cătălina Ștefănescu, o apropiată a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Anterior, Barbu a condus Agenția Judeațeană de Șomaj Vâlcea.

Procedura de numire a președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a fost schimbată, pe 19 mai, printr-un document semnat de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, fiind eliminate numirile politice, iar candidaților li se solicită performanțe și experiență profesională.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) preciza că în cadrul procesului de selecție a președintelui ANOFM se va ține cont de nivelul studiilor, vechimea în specialitatea studiilor, experiența managerială și profesională în domeniu. O altă condiție era ca viitorul președinte ANOFM să nu fi deținut mai mult de un mandat în această funcție.

Președintele ANOFM este numit prin ordin al prim-ministrului, la propunerea ministrului Muncii, mandatul fiind de patru ani, dar putând fi reînnoit. Mandatul președintelui încetează prin demisie, prin revocare la propunerea ministrului sau prin deces.