„Este un guvern (la București) care își folosește incorect majoritatea doar pentru a proteja liderul condamnat al partidului socialist”, a amintit liderul grupului popularilor din Parlamentul European.

„Să nu uităm că au avut loc demonstrații de masă nu în Budapesta în această vară, ci la București și președintele (Klaus Iohannis - n.r.) a trebuit să intervină după aceste proteste certând forțelor de poliție să fie mai atente. Este un guvern (la București) care își folosește incorect majoritatea doar pentru a proteja liderul condamnat al partidului socialist”, a spus Manfred Weber, în cadrul unei dezbateri privind statul de drept în Ungaria.

Weber a amintit că o dezbatere privind protestele din 10 august de la București va avea loc în următoarea sesiune a Parlamentului European, peste două săptămâni.

„Sper că toată lumea este dispusă să lupte împotriva corupției în toate situațiile în care aceasta se manifestă”, a mai spus Weber, care este susținut de cancelarul german Angela Merkel pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Grupul popularilor europeni este sub presiune pentru susținerea acordată Fidesz, partidul lui Viktor Orban, premierul Ungariei, în contextul în care o rezoluție discutată marți în Parlamentul European cere declanșarea Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru încălcări ale statului de drept și libertăților fundamentale.

Marți seară, grupul PPE a discutat cum va vota miercuri asupra rezoluției prezentate în plenul Parlamentului, după ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că, pentru el, apartenența Fidesz la PPE „este o problemă”.

UPDATE: Weber a spus după reuniunea popularilor că el va vota în favoarea raportului, dar membrii PPE sunt liberi să voteze după cum consideră.

În ultima vreme, Weber, dar și alți membri ai PPE au atacat în ultima vreme guvernul de la București - format de PSD (membru al grupului S&D din Parlamentul European) și ALDE (membru al familiei liberale europene) - acuzând abuzuri de putere și favorizarea corupției.

„Unii din interiorul Europei doresc să slăbească (proiectul european) sau chiar să-l distrugă - Polonia, Ungaria, România și Guvernul Italiei", a spus recent Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget.

În 10 august, un protest al diasporei a avut loc la București, dar forțele de ordine au intervenit în forță pentru dspersarea manifestanților, într-o intervenție brutală față de manifestanții în cea mai mare parte pașnici.

PSD, partidul principal de guvernamânt din România, este condus de Liviu Dragnea, care nu poate fi însă prim-ministru din cauza unei condamnări la închisoare, cu suspendare, pentru fraude electorale. Liviu Dragnea a mai fost condamnat, într-un alt proces, pentru instigare la abuz în serviciu, la trei ani și jumătate de închisoare, dar condamnarea nu este definitivă.