Ministerul Apărării a solicitat luni aprobarea Parlamentului pentru inițierea procedurii de achiziție a 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemul sol-aer Patriot.

Solicitarea a fost aprobat luni după-amiază de Birourile permanente reunite ale Parlamentului, urmând ca votul final să fie acordat în plenul reunit.

″În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial <Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)>/ PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziționa prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency/NSPA)", se arată în solicitarea trimisă Parlamentului.

+++

Spre deosebire de sistemele de apărare antiaeriană mai mici, bateriile de rachete Patriot au nevoie de echipaje mult mai mari, fiind nevoie de zeci de persoane pentru a le opera în mod corespunzător, iar antrenamentul pentru bateriile de rachete Patriot durează în mod normal mai multe luni. Sistemul Patriot este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai capabile arme cu rază lungă de acțiune pentru apărarea spațiului aerian împotriva rachetelor balistice și de croazieră, precum și împotriva unor aeronave.

+++

Parlamentul trebuie să decidă dacă aprobă sau nu propunerile MApN pentru că, potrivit legislației, autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabiliă a Parlamentului pentu inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul a 100.000.000 de euro.

Forțele Aeriene au făcut primele trageri cu sistemul PATRIOT, dar exercițiul a fost un eșec parțial

Mai mult pe EurActiv »