Ministerul Apărării a trimis miercuri seară spre aprobare Parlamentului un plan de înzestrare pentru Armata Română. Echipamentele, spune Ministerul, sunt necesare atât pentru îndeplinirea misiunilor interne, cât și a celor internaționale.

Solicitarea a fost aprobată de Birourile permanente reunite ale Parlamentului, urmând ca ea să fie supusă la votul senatorilor și deputaților.

În solicitarea trimisă de MApN se arată că programul de înzestrare „Vânătorul de mine” constă în realizarea capabilității de luptă contra minelor marine prin înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave de tip vânător de mine, în scopul obținerii unor capabilități eficiente de detecție, clasificare, identificare și distrugere/neutralizare a minelor marine.

De asemenea, MApN vrea să cumpere și un submarin militar împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice. În acest caz, programul de înzestrare constă în "realizarea capabilității do luptă împotriva navelor de suprafață și antisubmarin prin înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave de tip submarin, în scopul obținerii unor capabilități eficiente în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ - strategic concomitent eu executarea acțiunilor de luptă împotriva navelor de suprafața și submarinelor inarnice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea forțelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe, în apele teritoriale, cât și în cele intemaționale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii".

MApN a cerut Parlamentului să aprobe și modernizarea navelor purtătoare de rachete. Acest programul de îzestrare este destinat pentru modernizarea sistentelor de luptă principale și actualizarea capabilitățile operaționale corespunzător nivelului tehnologic actual și asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unități de luptă proprii și ale altor state membre NATO penru navele purtătoare de rachete din clasa TARANTUL din înzestrarea Forțelor Navale. 

Parlamentul trebuie să decidă dacă aprobă sau nu propunerile MApN pentru că, potrivit legislației, autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabiliă a Parlamentului pentu inițierea procedurii de atribuire a contractului de achizitie în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul a a 100.000.000 de euro.