MApN cere încuviințarea Parlamentului pentru achiziția a 32 de avioane F-35
Ministerul Apărării a transmis Parlamentului solicitarea pentru aprobarea prealabilă a procedurii de atribuire a acordurilor prealabile pentru achiziția a 32 de avioane F-35.
Birourile permanente reunite au luat marți dimineață act de solicitare, care a fost trimisă spre aprobare Comisiilor pentru apărare din cele două Camere.
Achiziția prevede și suportul logistic pentru instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer și aer-sol, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari. Cantitățile de echipamente, altele decât avioanele, vor fi stabilite după inițierea procedurii de atribuire a contractului.
Decizia vine după ce pe 11 aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să cumpere avioane de luptă americane F-35.
În ședința CSAT a fost analizată dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO și UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiția esențială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, spunea, în aprilie, Președinția.
"Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansați, capacitate de schimb de informații criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât și cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaționale a câmpului de luptă, precum și cu muniții inteligente de înaltă precizie, permit realizarea și menținerea superiorității aeriene, condiție obligatorie pentru asigurarea suveranității în spațiul aerian național și, la nevoie, pentru apărarea acestuia", a transmis a Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.
Pe 12 aprilie, șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a afirmat că România va putea cumpăra avioanele de luptă F-35 abia după 2030. Informațiile legate de preț vor fi discutate în momentul în care va fi primit un răspuns din partea SUA.
"Știm că durează o perioadă îndelungată până la operaționalizarea unei astfel de capabilități. Ceea ce ne propunem noi este să începem acum și în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare își vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion. Despre preț, disponibilitate și așa mai departe vom discuta în momentul în care vom avea răspunsul de la partea americană privind prețul și disponibilitatea", a arătat Petrescu într-o conferință de presă alături de președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer, conform Agerpres.
Petrescu a mai spus că România va trimite SUA o scrisoare privind prețul și disponibilitatea acestor aeronave, să se fundamenteze documentele de achiziție, să ceară probarea Parlamentului, iar apoi să aibă loc semnarea contractului.
Parlamentul trebuie să decidă dacă aprobă sau nu propunerile MApN pentru că, potrivit legislației, autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabiliă a Parlamentului pentu inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul a 100.000.000 de euro.
Despre avionul F-35
F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt. Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic. A fost proiectat de Lockheed Martin în parteneriat cu Northrop Grumman și BAE Systems. Dezvoltarea aeronavei a fost fondată, în mare parte, de SUA, cu fonduri adiționale din partea aliaților SUA: Regatul Unit, Canada, Australia, Italia, Norvegia, Danemarca, Țările de Jos și Turcia.
F-35 a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006, urmând ca mai apoi să intre în serviciu pe 31 iulie 2015 în Infanteria Marină a SUA (F-35B), 2 august 2016 în Forțele Aeriene ale SUA (F-35A) și 28 februarie 2019 în Forțele Navale ale SUA (F-35C).
Livrările de F-35 pentru Forțele Armate ale SUA sunt programate să se deruleze până în 2037 (Wikipedia).
Comentarii