Ministerul Apărării Naționale a cerut aprobarea Parlamentului să cumpere două elicoptere Airbus H215M pentru armata Română, valorea lor fiind de 150 de milioane de euro.

Cererea, aprobată miercuri dimineață de Birourile permanente reunite ale Parlamentului, a fost trimisă de Vasile Dîncu înainte ca acesta să demisioneze din funcția de ministru al Apărării.

În iulie, Vasile Dîncu anunța că România a semnat o scrisoare de intenție cu ministrul Apărării din Franța pentru un proiect viitor referitor la noile componente de înzestrare.

"Este vorba despre submarinele Scorpene și elicoptere (...) Este o scrisoare de intenție pe care am făcut-o cu guvernul francez și dorim să implementăm acest proiect (...) Am început să luăm lecțiile pe care ni le dă războiul din Ucraina și să vedem în perioada următoare dacă planificarea inițială din proiectul Armata 2040 privind înzestrarea, proiect ce a trecut în urmă cu doi ani de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, mai corespunde cerințelor actuale sau nu", a explicat, atunci, Vasile Dîncu.

G4Media.ro amintește că România nu a cumpărat încă nici un elicopter Airbus, deși compania franceză are o unitate de producție lângă Brașov.

Pe de altă parte, pe site-ul specializat HelicopterSpecs, prețul unui astfel de elicopter este de 15 – 18 milioane de dolari.