Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat oficial marți pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru funcția de premier.

Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis la finalul scurtelor consultări de marți cu partidele parlamentare.

"Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate să funcționeze pe un nou model pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un Guvern din minștri care au fost în Coaliție. România a trecut prin mai multe crize și datorită felului în care Coaliția, Guvernul au lucrat a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu au venit de la sine. Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul Coaliției de guvernare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat la orizont atunci și au fost rezolvate. În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu", a spus Iohannis marți după-amiază.

El i-a urat succes lui Ciolacu în negocieri și i-a spus că îl așteaptă să depună jurământul.

Marcel Ciolacu și-a început discursul de premier desemnat prin a-i ura "La mulți ani" lui Klaus Iohannis, care marți împlinește 64 de ani.

"Domnule președinte, în primul rând aș dori să vă transmit la mulți ani de ziua dvs. În al doilea rând aș dori să-i mulțumesc președintelui PNL pentru gestul de onoare pe care l-a făcut și nu aș dori să-i mulțumesc din postura de prim-ministru desemnat, ci din postura de român. Prin gestul său, România a trecut într-o altă etapă, o etapă de democrație consolidată", a spus Ciolacu.

Șeful PSD a mai explicat și că, dacă Guvernul condus de Ciucă a fost despre stabilizarea României, își dorește ca Guvernul condus de el să fie despre "economie și reformă".

Marcel Ciolacu a reiterat că până joi trebuie să fie învestit Guvernul său.

Citește și: Noul Guvern PNL-PSD prinde contur fără UDMR. Bode și Aurescu, "out" la cererea lui Iohannis

Marcel Ciolacu se adaugă altor premieri pe care Klaus Iohannis, în perioada în care era în "război" declarat cu social-democrații, i-a desemnat pentru funcție. Este vorba despre Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis, după consultările de la Cotroceni, că "este un moment rușinos" pentru că președintele Klaus Iohannis "a numit mai mulți prim-miniștri de la PSD decât Ion Iliescu".

„Astăzi se întâmplă un record negativ. Klaus Iohannis tocmai a numit mai mulți premieri de la PSD decât Ion Iliescu. Este un moment rușinos. Pentru democrația românească, este cea mai mare trădare a intenției electoratului. Electoratul a votat pentru modernizare, nu pentru stagnare, clientelism, speciali și găști de partid. În 2020, românii au fost mințiți și amăgiți și acum, fără nicio rușine, i se dă mandatul lui Marcel Ciolacu. Pentru a continua stagnarea”, a declarat Cătălin Drulă.

Liderul opoziției a subliniat că această rocadă nu va aduce nimic nou, nu va schimba cu nimic situația dezastruoasă în care a ajuns România și va distruge șansa de dezvoltare a României, prin PNRR. Marcel Ciolacu va perpetua rețelele vechi de influență, privilegiile, pensiile speciale. 

„Nu se fac reformele din PNRR, nu se iau banii de acolo. Tranșa a doua este încă blocată. România stă pe loc sau dă chiar înapoi cu o guvernare care nu servește decât un singur interes: interesul găștilor de partid în fruntea cărora s-a pus președintele Iohannis. Nu există prosperitate fără o economie sănătoasă, iar PSD și PNL distrug economia României”, a mai spus Cătălin Drulă.

Drulă a punctat clar că USR nu va vota Guvernul Ciolacu. 

„Klaus Iohannis ne-a urat succes să încercăm să schimbăm la anul. Da, o să luăm urarea asta și o să o ducem românilor la anul, în 2024, o alternativă reală de dreapta modernizatoare reformistă în jurul USR. Alegerea va fi între varianta în jurul PSD, construcția în jurul lui Marcel Ciolacu și a PSD, și construcția în jurul USR, care va continua PNRR și reformele și modernizarea României”, a declarat Cătălin Drulă.

După desemnare, PNL și PSD votează în forurile de conducere ale partidelor listele cu miniștri. După ce ele se depun în Parlament, urmează audierile acestora în Comisiile de specialitate, iar apoi votul de învestire, care este programat joi.

Ulterior, noul Guvern proaspăt pus în funcție merge în fața președintelui pentru a depune jurământul.

Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia Guvernului; Predoiu - interimar

Mai mult pe EurActiv »