Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, vorbește din nou despre organizarea referendumului pentru "Fără penali în funcții publice", o inițiativă cetățenească pentru care USR a adunat peste un milion de semnături.

"Inițiativa <Fără penali în funcții publice> a trecut de Camera Deputaților în legislatura trecută, ea fiind acum la Senat. În momentul în care se va da votul în Senat, Guvernul este obligat ca în 30 de zile să organizeze referendumul. Ținând cont că nu mai există pandemia, din punctul meu de vedere nu este nicio problemă să organizăm acest referendum", a declarat Marcel Ciolacu la Parlament.

Întrebat de ce se tergiversează votul din Senat, liderul PSD s-a spălat pe mâini și a spus că, deputații, când au fost conduși de el în legislatura trecută, au votat inițiativa.

Camera Deputaților a votat pe 27 iunie 2020 proiectul de lege ”Fără penali în funcții publice”. Pe 30 august 2021, Ciolacu, a declarat că inițiativa "Fără penali în funcții publice" ar trebui să fie introdusă de urgență pe ordinea de zi a Senatului.

Senatul a încercat pe 12 noiembrie 2020 să adopte inițiativa, însă Ședința Biroului permanent al Senatului de atunci, convocată la solicitarea USR, nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum.

Tot în 2020, Comisia de Constituționalitate a Senatului a adoptat un raport favorabil pentru propunerea legislativă, votul în acest caz fiind unanim.

Atunci se discuta despre faptul că inițiativa trebuie votată între 9-12 noiembrie pentru ca referendumul să fie organizat odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, pentru că Legea 3/2000 prevede că referendumul se organizează în ultima duminică a intervalului de 30 de zile care începe la data la care e votată în Senat legea de revizuire a Constituției.

Pe 9 aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a validat constituționalitatea inițiativei. După pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa a intrat în circuitul parlamentar, unde a fost blocată în repetate rânduri de Alianța PSD-ALDE, condusă la acea vreme de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Inițiativa Fără penali în funcții publice a fost semnată de peste 1 milion de români și propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării".