Marcel Ciolacu s-a dus să-și ia viză pentru SUA pentru a „coborî rata respingerii"
Premierul Marcel Ciolacu a făcut vineri un nou gest de PR, alăturându-se celor care își iau vize pentru a călători în SUA, cu scopul de a coborî rata respingerilor, astfel încât România să adere la programul Visa Waiver.
"M-am alăturat românilor care în aceste zile își iau vize pentru #SUA, chiar dacă nu intenționează să călătorească în următoarea perioadă. Scopul demersului nostru este de a coborî rata respingerilor sub 3% pentru a îndeplini astfel condițiile eliminării vizelor pentru State Unite ale Americii", a scris Ciolacu pe pagina lui de Facebook, alături de o fotografie cu ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec.
Ciolacu a adăugat că "avem un Parteneriat strategic cu Statele Unite puternic și vă invit pe toți cei care îndepliniți condițiile pentru obținerea vizei să vă alăturați acestei acțiuni".
"Împreună putem atinge obiectivul ca din 2025 românii să călătorească fără vize în SUA!", a mai spus prim-ministrul.
+++
Pe 18 ianuarie, ambasada României în SUA anunța că 8,79% a fost rata de refuz a vizelor pentru America în 2023, cel mai scăzut nivel din toată istoria relației bilaterale.
Ambasada spunea că este un "ritm accelerat de descreștere în ultimii trei ani și cea mai importantă scădere în termeni procentuali dintre cele trei state UE candidate".
Departamentul de Stat al SUA a dat publicității situația ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022-30 septembrie 2023). Astfel, România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%.
De asemenea, România se află într-o descreștere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022), cu o scădere de 3,82% față de anul fiscal precedent. Totodată, dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creștere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut).
În septembrie 2023, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că mai sunt doar doi ani până când țara noastră va putea adera la programul Visa Waiver, adică românii vor putea călători în America fără viză.
"România va accede cu siguranță în programul Visa Waiver în anul 2025. Sigur că e un traseu lung, dar așa cum arată lucrurile în acest moment, n-avem îndoiala că nu se va întâmpla. În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în curusl acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi - e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză", a spus, atunci, Muraru la Digi24.
În luna martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver a fost depus în Senatul american.
Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, președintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus un proiect în acest sens.
Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane și de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării și cetățeniei.
La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important și activ pe care România îl are în cadrul NATO și al Uniunii Europene, subliniind relația apropiată de aliat puternic al Statelor Unite. Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaților ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.
Inițiativa legislativă a venit în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o în februarie în România. Senatorii americani au evocat necesitatea includerii României în programul Visa Waiver, ca recunoaștere a eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susținere a valorilor transatlantice și ca măsură de consolidare a relațiilor româno-americane.
Comentarii