Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj la începutul noului an școlar în care a vorbit și despre problema toaletelor din fundul curții. El a spus că "PSD va fi o voce puternică la dezbaterile din Parlament pe tema noilor legi ale educației".

"Școli și grădinițe deschise! Fără restricții! Aceasta este normalitatea unui început de an școlar, cu părinți și bunici care sunt alături de copiii și nepoții lor în prima zi de școală! Cu multă emoție și speranță, cu șoapte de încurajare la ureche și fără separare la gardurile școlii. Este primul pas pentru a face uitați acești doi ani grei și lungi, cu o pandemie extrem de prost gestionată care a lăsat urme adânci asupra copiilor. Lucrurile s-au schimbat din acest punct de vedere, dar nu este suficient. Trebuie să înțelegem că #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate", a scris Marcel Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

Liderul social-democraților a mai spus că toți copiii, inclusiv cei din familii cu venituri mici, trebuie să aibă acces la educație de calitate. 

"Investițiile în infrastructura școlară sunt esențiale și ele trebuie să continue. Toaletele din fundul curții sunt o rușine și ele trebuie să dispară definitiv într-o țară europeană. Dar trebuie să ne asigurăm că toți copiii vor beneficia de sistemul de educație. De aceea, PSD va fi o voce puternică la dezbaterile din Parlament pe tema noilor legi ale educației pentru a corecta orice discriminări și inechități!Succes tuturor în noul an școlar", a conchis acesta.

După ce premierul Ciucă a fost luat și el prin surprindere de începerea școlii, a venit zilele trecute și rândul ministrului Educației să facă declarații înfiorătoare.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă - luat prin surprindere de începutul școlii - a invocat vechea problemă a toaletelor din curtea școlii.

”S-au făcut demersuri ca numărul acestor unități de învățământ să fie redus, totuși au rămas un număr destul de mare și, din punctul meu de vedere, este inacceptabil. Motiv pentru care, ieri, în videoconferință, am solicitat tuturor autorităților, conducerii Ministerului educației, precum și autorităților locale, ca până la finele anului să mi se prezinte planul pe care l-ați cerut pentru conformitatea grupurilor sanitare în școli, știind că în urmă cu trei-patru ani erau peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, iar dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului educației, vom rămâne cu 100 de școli, și e vorba de școli mici, am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România”, a spus premierul.

Răspunsul ministrului s-a înscris în aroganța-i binecunoscută.

”Este o problemă exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației. E o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației. Din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”.