Marea Britanie și România își consolidează joi parteneriatul puternic, ministrul britanic de externe, James Cleverly, urmând să sublinieze importanța deosebită de a fi alături de partenerii români în fața agresiunii Rusiei din Ucraina vecină.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, se află săptămâna aceasta la Londra pentru a se întâlni cu ministrul britanic de externe și pentru a semna reînnoirea Parteneriatului Strategic care "să consolideze și să mențină legăturile istorice profunde și economice dintre Marea Britanie și România, de la relația comercială puternică la obiectivele comune în calitate de membri NATO", se arată într-un comunicat al Ambasadei britanice la București.

Parteneriatul Strategic a fost stabilit pentru prima dată în 2003, marcând angajamentul comun de a dezvolta relațiile dintre cele două țări.

Ministrul britanic de externe va sublinia săptămâna aceasta că întărirea relațiilor dintre Marea Britanie și România este de o importanță semnificativă în contextul invaziei din Ucraina și al provocărilor de securitate cu care se va confrunta Europa în 2023.

Cei doi miniștri deschid, de asemenea, un Forum Bilateral comun la sediul Ministerului britanic de externe de la Londra, care reunește reprezentanți ai guvernului și ai mediului de afaceri, parlamentari, cadre universitare și membri ai societății civile pentru a discuta despre viitorul cooperării dintre Marea Britanie și România, acoperind o serie de domenii, de la cooperarea economică, comercială și energetică, la societatea civilă și educație.

"Forumul reprezintă o oportunitate pentru Marea Britanie de a-și evidenția sprijinul neclintit pentru România și regiunea Mării Negre, care formează un bastion central în sistemul de apărare al Regatului Unit în regiune", se arată în comunicatul misiunii diplomatice.

Aceasta vine după ce, în cursul acestei luni, guvernul de la Londra a anunțat o nouă finanțare pentru creșterea rezilienței în Republica Moldova, subliniind astfel sprijinul Marii Britanii pentru principiul integrității teritoriale, ca parte a eforturilor depuse alături de vecinii Rusiei pentru a ajuta la abordarea amenințării venite din partea acesteia.

Cleverly și Aurescu își vor reafirma angajamentul față de apărarea colectivă în cadrul NATO și față de colaborarea în vederea întăririi relației transatlantice, în special pentru a contracara acțiunea agresivă a Rusiei în regiunea Mării Negre.

Dintre toți membrii NATO, România are cea mai lungă graniță cu Ucraina și, în consecință, a oferit sprijin pentru aproape  milioane de refugiați ucraineni. Pentru 100.000 dintre aceștia, România a devenit casa lor temporară. Ambasada britanică la București a oferit sprijin și în domeniul educației, permițând profesorilor ucraineni să continue să-și predea programa în România. Ministrul britanic de Externe va aduce un omagiu sprijinului generos oferit de România de la începutul invaziei ruse și până acum.   De asemenea, în cadrul evenimentului de astăzi, cele două națiuni se vor angaja să lucreze împreună pentru a consolida securitatea energetică, pentru a combate schimbările climatice, pentru a extinde legăturile dintre oameni și mediul de afaceri și pentru a promova dezvoltarea economică în ambele țări în urma pandemiei.   

Ministrul britanic al apărării, invitat la conferința de la București, în aprilie

În cadrul vizitei pe care o efectuează în Marea Britanie, Aurescu s-a întâlnit ieri cu ministrul apărării, Ben Wallace.

Bogdan Aurescu a reiterat faptul că doar o apărare puternică pe Flancul Estic poate "proiecta o descurajare puternică. În acest sens, ministrul Ben Wallace a asigurat că Regatul Unit dorește să se implice cât mai mult în această regiune și a primit cu deschidere invitația adresată de ministrul Aurescu la Conferința privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea, organizată la București împreună cu Ucraina".

Ben Wallace a evidențiat importanța cooperării constructive și eficiente a tuturor țărilor riverane la Marea Neagră, pentru creșterea rezilienței acestei regiuni, conform unui comunicat MAE.

în cadrul întrevederii, șeful diplomației române a mulțumit pentru participarea Regatului Unit la misiunile de poliție aeriană ale NATO din România, precum și pentru prezența ofițerilor britanici în structurile de comandă ale Alianței în România, ca angajament clar al Regatului Unit față de securitatea Flancului Estic al NATO, în special la Marea Neagră. 

Cei doi miniștri au abordat, totodată, aspectele prioritare pe agenda NATO, fiind subliniată de ambele părți importanța consolidării în continuare a prezenței Aliate la Marea Neagră și pe întreg Flancul Estic, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Bogdan Aurescu a evocat exemple concrete de situații îngrijorătoare generate de acțiunile iresponsabile ale Rusiei, inclusiv recenta doborâre a dronei SUA în Marea Neagră.