Fostul lider al studenților în timpul mineriadei din 1990, dar și fost pentru o săptămână candidat PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu a negat mereu că ar fi colaborat cu fosta Securitate. Ce scria în rapoarte și ce spune acum „Ioan”.

„Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoș, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir și al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în București, mă angajez să sprijin în mod organizat și secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate și corectitudine și să nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan”, a scris Munteanu în angajamentul de colaborare cu Securitatea, potrivt adevărul.ro.

Documentul a fost scris și semnat pe 28 martie 1988.

Jurnaliștii au studiat dosarul fostului lider al Pieței Universității din timpul mineriadei din iunie 1990. Printre cei turnați de studentul de atunci s-au aflat un lector portughez ce preda în România, dar și filosoful român Petre Țuțea.

De exemplu, într-o declarație dată pe 12 mai 1989, redată de adevărul.ro, Munteanu relata că Petre Țuțea considera „Partidul Liberal ca cea mai importantă forță politică” și că „Mișcarea legionarilor, de care este atașat în primul rând datorită caracterului religios și naționalist, a făcut o greșeală de neiertat prin politica de alianță cu Germania. (...) Afirmă că cel mai important act din istoria modernă este Insurecția de la 23 august și susține că, dacă PCR nu ar fi preluat conducerea statului, România ar fi fost distrusă definitiv de Stalin. Nu este de acord cu ideologia marxistă, datorită concepției sale total religioase”.

Dușmanii țări, în ochii lui Petre Țuțea: rușii și ungurii

Țuțea, scria Munteanu în prima sa declarație dată la Securitate, părea să fie preocupat „numai de puterea țării de a rezista în fața dușmanilor ei principali: rușii și ungurii. (...) Declară că este militarist și crede că este necesară o puternică înarmare a țării, în primul rând nucleară, deoarece spune că România a nimicit toate imperiile care au amenințat-o și, mai devreme sau mai târziu, o să vină și rândul rușilor. Americanii, spune Petre Țuțea, sunt un popor de tâmpiți și n-au avut nici un creier politic, au făcut numai greșeli. Despre restructurarea din URSS spune fie că este ca în Caragiale, fie că este un proces care ne avantajează deoarece a creat posibilitatea emancipării românilor din Basarabia. De asemenea, reformele din Ungaria le consideră foarte periculoase pentru statul român”.

Marian Munteanu a încetat colaborarea cu Securitatea în 1989, atunci când ofițerii au aflat că Munteanu devenise membru PCR și nu l-au mai putut păstra ca sursă de informații.

Munteanu: „Eu nu mai am timp să mă ocup de așa ceva. Ați înțeles? La revedere!”

Jurnaliștii de la adevărul.ro au încercat să obțină niște răspunsuri de la Marian Munteanu, cel care a negat mereu că ar fi colaborat cu Securitatea. Munteanu a evitat să vorbească despre faptul că a colaborat cu Securitatea.

„Eu, personal, nu mai acord timp acestor lucruri. Deci nu mă interesează discuții pe aceste teme. Toate atacurile împotriva mea, toate, au fost vreo șapte-opt, vor fi rezolvate prin niște acțiuni în instanță și, cu ocazia aceasta, instanțele în drept vor oferi și răspunsuri. Eu nu mai am timp să mă ocup de așa ceva, pentru că nu mă interesează discuții pe teme marginale. Ați înțeles? Acesta este răspunsul meu și alte elemente le vom discuta la momentul cuvenit. Deci nu am timp acum pentru altceva. Înțelegeți? Vă mulțumesc și la revedere!”, a răspuns Marian Munteanu, contactat de adevărul.ro pentru a da lămuriri.