Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, s-a poziționat împotriva proiectul PNL privind interzicerea acțiunilor la purtător, el fiind de părere că acestea ar trebui menținute, deoarece există atât în practica europeană, cât și mondială.

Marian Neacșu este de părere că posibilitatea ca PSD să susțină proiectul PNL este "o chestiune discutabilă", dar, totuși, întrebat fiind dacă social-democrații ar fi dispuși să meargă la discuții cu liberalii pe acest subiect, acesta a susținut că nu i se pare "un subiect de maximă importanță care să așeze la aceeași masă PSD și PNL".

"Acțiunile la purtător, atât cât cunosc eu, sau noțiunea de acțiuni la purtător a fost introdusă prin Legea 31 încă din anul 1990. Și în practica europeană și mondială există noțiunea de acțiuni la purtător. Eu, cu titlu personal, socotesc că ele pot fi menținute, pentru că este datoria reglementatorului de piață pe zona valorilor mobiliare să poată să reglementeze în mod corespunzător circuitul unor astfel de acțiuni", a explicat secretarul general al PSD, citat de News.ro.

Partidul Național Liberal a pregătit o propunere legislativă privind modificarea Legii achizițiilor publice, care prevede că toate societățile care au acțiuni la purtător să nu mai poată participa la licitațiile publice, atât timp cât acționariatul este netransparent, potrivit sursei citate.

Inițiativa PNL a venit după ce Rise Project a publicat un raport atribuit Direcției Generale de Protecție Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman", care descrie o "rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene și guvernamentale. În acest document, șeful PSD este prezentat drept "deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”, reamintește News.ro.

De altfel, Marian Neacșu nu a ratat ocazia de a sublinia că Liviu Dragnea "este în continuare locomotiva social-democraților", negând supozițiile conform cărora Mihai Tudose ar putea să preia conducerea PSD.

"Cel puțin eu simt lucrul ăsta, că Liviu Dragnea este în continuare locomotiva partidului, mai are încă foarte multe lucruri de demonstrat și eu cred că, acolo unde a reușit Liviu Dragnea să aducă partidul, nu a mai reușit să o facă nimeni până în momentul ăsta", a răspuns social-democratul, potrivit sursei citate.

Proiectul, similar celui german

Deputatul PNL Florin Roman a afirmat, tot luni, că proiectul de lege pe care l-a elaborat privind interzicerea funcționării pe teritoriul României a societăților comerciale cu acțiuni la purtător urmează modelul german și a precizat că, atâta vreme cât în țara noastră funcționează societăți cu acțiuni la purtător, orice declarație de avere, cum ar fi cea a lui Liviu Dragnea, este ”o glumă proastă”, relatează News.ro.

"Am prezentat colegilor proiectul de lege prin care interzicem funcționarea societăților comerciale cu acțiuni la purtător pe teritoriul României. Am solicitat procedură de urgență și am justificat cu economiile care pot fi aduse la bugetul de stat. Practic, acest proiect este similar celui german și, așa cum știți, legislația germană interzice încă de anul trecut existența societăților comerciale cu acțiuni la purtător plecând de la lipsa de transparență, plecând de la indicii privind susținerea finanțării terorismului și de la ideea de a reduce efectele spălării banilor", a spus Roman.

Nici deputatul liberal nu crede că parlamentarii social-democrați vor vota acest proiect de lege, așa cum le-a cerut Liviu Dragnea, care, de altfel, consideră că este unul foarte bun.

"Nu cred că parlamentarii domniei sale vor asculta de domnul președinte Liviu Dragnea, nu cred că parlamentarii PSD vor vota acest proiect de lege, așa cum le-a cerut Liviu Dragnea, având în vedere că, așa cum se vede în spațiul public, PSD este în flăcări și nu din cauza caniculei (...) Atâta timp cât în România funcționează societăți comerciale cu acțiuni la purtător orice declarație de avere sau de interese, cum e a domnului Liviu Dragnea, nu rămâne decât o glumă proastă", a mai precizat deputatul PNL, citat de News.ro.