Executivul reunit miercuri seara în ședință urmează să adopte o Ordonanță de urgență privind creșterea alocațiilor pentru copii cu 20%.

UPDATE Ordonanța privind majorarea alocațiilor a fost discutată într-o primă lectură, urmând să fie adoptată cel mai probabil într-o ședință de Guvern viitoare.

+++

Ministul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că OUG va fi prezentată în această seară Executivului.

Potrivit acesteia, calendarul dublării alocațiilor prevede o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie până în 2022.

Astfel, alocațiile vor fi dublate abia pe 1 iulie 2022.

+++

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a respins OUG a Guvernului prin care se amâna până la1 august creșterea alocațiilor pentru copii. 209 deputați au votat în favoarea respingerii, trei împotrivă, iar 98 s-au abținut.

OUG, care viza prorogarea până la 1 august a aplicării prevederilor Legii nr.14/2020 privind dublarea alocațiilor pentru copii, a fost respinsă la începutul anului și se senatori.

Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Când s-a votat în Parlament legea la finalul lunii decembrie 2019, parlamentarii PNL și-au scos cartelele de vot pentru că nu au fost de acord cu proiectul.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că Executivul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.