Parlamentul European va vota asupra rezoluției privind statul de drept din România marți, 13 noiembrie, aceeași zi în care Comisia va prezenta raportul asupra MCV.

Inițial programat pentru 14 noiembrie, votul asupra unei rezoluții privind statul de drept a fost devansat pentru 13 de liderii legislativului european reuniți joi în Conferința Președinților, scrie G4Media.

Parlamentul European a organizat la începutul lunii octombrie o dezbatere asupra independenței justiției și statului de drept din România, la care a participat și premierul Viorica Dăncilă. O rezoluție asupra acestui subiect urma să fie votată în a doua sesiune plenară din octombrie, dar a fost amânată pentru sesiunea din noiembrie, la cererea președintelui Klaus Iohannis, care a susținut un discurs în plenul de la Strasbourg pe 23 octombrie.

Draftul rezoluției folosește formulări extrem de dure față de autoritățile din România și vorbește în termeni fără precedent despre legislația promovată de coaliția PSD-ALDE în domeniile justiției, codurilor penale, dar și tratamentul aplicat mass-media și ONG-urilor.

Tot marți, 13 noiembrie, este așteptat și raportul Comisiei Europene asupra Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), care ar putea condamna la fel de vehement schimbările legislative propuse și introduse de guvernarea PSD-ALDE, în lumina criticilor aduse de Comisia de la Veneția legislației penale și de organizare a sistemului judiciar.