Coaliția PSD - ALDE nu are, practic, opoziție în Comisia specială condusă de Florin Iordache, după ce membrii PNL și PMP s-au retras, acuzând un simulacru de dezbatere. Propunerile USR sunt respinse pe bandă.

UPDATE 2 Replici dure între Eugen Nicolicea, Adrian Țuțuianu și Robert Cazanciuc, pe de o parte și Stelian de la USR. Ultimul a dorit să dezbată din nou unele amendamente legate de perioada de practică a celor admiși la Institutul Superior al Magistraturii și să dea o replică lui Robert Cazanciuc.

Au intervenit Eugen Nicolicea, Robert Cazanciuc și Adrian Țuțuianu, care i-au cerut pe ton imperativ lui Florin Iordache să fie ferm, să-i taie microfonul reprezentantului USR și să nu mai permită astfel de discuții pentru că se pierde timpul.

De precizat că majoritatea PSD-ALDE-UDMR au votat ca toate informațiile care privesc justiția co-semnate de CSAT sau serviciile de informații devin informații de interes public. Pe lângă CSAT, și Comisiile parlamentare pentru controlul activității SRI și SIE să poată verifică veridicitatea datelor din declarațiile pe proprie răspundere ale magistraților privind o eventuala colaborare cu serviciile de informații.

UPDATE 1 Au apărut discuții aprinse pentru că membrii comisiei s-au încurcat în amendamente. Reprezentanții USR și ai Consiliului Superior al Magistraturii reclamă că nu se mai știe ce s-a votat și ce s-a respins. Au fost reluate amendamentele, iar unele care figurau ca respinse au fost modificate ca fiind admise. „Haideți să nu facem maraton”, au spus membrii din partea USR. 

Parlamentarii puterii se grăbesc să modifice legile Justiției, iar opoziția, formată doar din USR, este ignorată total. Mai mult, pentru că membrii din partea USR doresc să dezbată amendamentele, Florin Iordache a decis că va schimba modul de lucru pentru ca legile să fie modificate mai rapid.

Opoziția este reprezentată doar de USR după ce PNL și PMP s-au retras de la lucrările comisiei, Alina Gorghiu invocând un simulacru de dezbatere.

Ulterior, reprezentanții USR au fost apostrofați de Eugen Nicolicea pentru că încearcă să discute amendamentele și i-a cerut lui Florin Iordache să nu mai permită discuții în afara fondului problemei. „Am înțeles!”, s-a conformat Iordache.

Coaliția PSD-ALDE este, de cealaltă parte, puternic susținută de reprezentantul UDMR Marton Arpad.