Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege inițiat de PSD și Pro România care prevede acordarea de măști gatuite cetățenilor împotriva virusului COVID-19.

Concret, Guvernul trebuie să acorde gratuit un set de 30 de măști de protecție, lunar, pentru persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social, persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale.

O altă prevedere arată că Ministerul Sănătății achiziționează, prin Compania Națională Unifarm S.A., măștile de protecție, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni.

Tot în lege se arată că autoritățile publice locale au obligația să întocmească liste nominale cu persoanele beneficiare și să le transmită direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea stabilirii necesarului de repartizat. 

Distribuirea măștilor ar urma să fie făcută de către Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București către autoritățile publice locale. 

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru sănătate, prevederile acestei legi ar urma să se aplice până la încheierea pandemiei de COVID-19.

+++

Pe 22 mai, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care direcțiile de sănătate publică vor asigura necesarul de măști de protecție pentru persoanele defavorizate.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea atunci că se acordă câte 50 de măști de protecție persoanelor din categoriile defavorizate, timp de două luni.