Premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-au întâlnit marți cu sindicaliștii din Sănătate, pregătiți și ei să intre în grevă dacă solicitările nu le sunt puse în practică.

Pe Facebook, Marcel Ciolacu susține că "angajații din sistemul sanitar sunt cei care au stat în prima linie a luptei cu pandemia, în timp ce alții fumau și beau în Guvern".

"De aceea, respectul față de ei trebuie tradus și prin fapte concrete. Am convenit astăzi să le răspundem majorității solicitărilor. Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare. Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanță vor fi acordate pentru toți angajații din sistem. Iar viitoarea lege a salarizării va rezolva toate inechitățile actuale", a scris Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

Șeful PSD a adăugat că "este un prim pas în direcția corectă" și se declară hotărât "să continuăm același tip de dialog, cu soluțiile pe masa, în zilele viitoare și cu liderii sindicali din educație, transporturi și poliție".

+++

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat și el la întâlnirea cu reprezentanții Uniunii Sindicale Sanitas.

Principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților și noul sistem de salarizare, spune Guvernul.

Astfel, prin memorandum promovat de Ministerul Sănătății, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers inițiat deja la nivelul sistemului Educației, ambele domenii reprezentând priorități ale Coaliției de Guvernare.

Vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanță pentru toți angajații din sistem.

Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare.

Pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale.

Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.În cadrul discuțiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situației concediilor medicale.

"Dialogul va continua, pentru implementarea soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor oferite de sistemul medical din România", a mai transmis Executivul.