Vicepreședintele Consiliului de Securitate rus, Dmitri Medvedev, a publicat pe Telegram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări: Rusia, Polonia și România. MAE a calificat gestul drept propagandă.

Pe harta publicată de Dmitri Medvedev doar regiunea Kiev este etichetată drept Ucraina.

Medvedev susține că această hartă a fost creată de ”analiștii occidentali”, dar el nu a dat niciun nume.

În replică, MAE a respins ferm demersul ”fantezist” al vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.

Ministerul român de externe consideră că astfel de atitudini fac parte din ”instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă și care a fost amplificat după declanșarea războiului ilegal și ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”.

Astfel de așa-zise ”propuneri” și ”analize” care vizează redesenarea aleatorie a granițelor unor state și promovează astfel încălcarea dreptului internațional nu reprezintă decât încercări ”complet nereușite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli”.

MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional și reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

”România este și va rămâne un partener al Ucrainei și reconfirmă susținerea deplină și compasiunea profundă față de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esență, un proiect de promovare și consolidare a păcii în Europa, cât și a determinării poporului ucrainean de a-și asuma plenar principiile și valorile spațiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internațional”, precizează MAE.