Şeful diplomaţiei române a declarat luni că va exista o discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce placa Ambasadei României din Ungaria a fost acoperită cu steagul Ţinutului Secuiesc.

"O să avem o discuţie cu ambasadorul Ungariei ... înţelegem dreptul tututor oamenilor din ţările UE să-şi exprime opiniile, însă, în acelaşi timp, vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, astfel încât activitatea Ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel", a afirmat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinţei de lansare a Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, organizată la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

El a mai spus că dorinţa Bucureştiului este ca relaţiile bilaterale să meargă pe trendul ascendent înregistrat până acum.

Placa de la poarta Ambasadei României a fost acoperită, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, cu un steag al Ţinutului Secuiesc de către membrii grupării extremiste din Ungaria "Mişcarea celor 64 de Comitate".

Informaţia a fost publicată pe Facebook de deputatul PMP Marius Paşcan.

Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă "preocuparea" faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării "Celor 64 de comitate" și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.

MAE consideră că "săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice".

Totodată, Ministerul de Externe lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său.

MAE reaminteşte că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

"În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate", precizează Ministerul.